Λογικά θα έπρεπε να απευθύνομαι σε ανθρώπους που γνωρίζουν από σιδηροκατασκευές και τη χρήση ηλεκτροσυγκόλλησης. Όμως, από την προσωπική μου εμπειρία σας λέω ότι δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις ή κάτι που δεν μπορεί να κάνει κάποιος που απλά "πιάνει το χέρι του". Απαιτείται ένας χώρος, ώστε να δουλεύετε άνετα, και από εργαλεία ηλεκτροσυγκόλληση, τροχός, δράπανο σφυρί, σφικτήρες, μέτρο, γωνιά και αλφάδι.
Αρχικά μετρήστε το μέρος που θέλετε να τοποθετήσετε τα κάγκελα. Από άκρη σε άκρη, από τοίχο σε τοίχο ή από άκρη σε τοίχο μετρήστε ακριβώς τις αποστάσεις. Στον τοίχο θα σταθεροποιηθούν τα κάγκελα με λάμες, που θα τοποθετήσετε κατακόρυφες και θα βιδώσετε με αρκετά ούπατ, αφού πρώτα αφαιρέσετε το σοβά στην περιοχή, ώστε να τη "θάψετε" μετά. Αν είναι μεγάλη η απόσταση, απαιτείται στήριξη από κοιλοδοκούς 40 ή 60 χιλιοστών ανάμεσα στα επιμέρους κομματιών. Αυτοί θα πρέπει να έχουν το τελικό ύψος των καγκέλων. Αφού τοποθετήσετε τους κοιλοδοκούς, μετρήστε με ακρίβεια τα διαστήματα που δημιουργούνται. Κατασκευάστε τα επιμέρους κομμάτια, προσέχοντας τα παρακάτω:
- Προτιμήστε κάγκελα που συναρμολογούνται εύκολα από εσάς τους ίδιους και σας δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξετε τα δικά σας σχέδια. Περιέχουν προτρυπημένες τις οριζόντιες λάμες, άρα συναρμολογούνται με κλειστά τα μάτια, κάθετους μασίφ ορθοστάτες, κουπαστές και πλήθος διακοσμητικών εξαρτημάτων.
- Προσέξτε στις προτρυπημένες λάμες να αφήνετε πάντα την ίδια απόσταση από τις δύο πλευρές.
- Κατά τη συναρμολόγηση φροντίστε να είναι τα κάγκελά σας γωνιασμένα, να μην κάνουν "κοιλιά" στο μέσο και να έχουν όλα το ίδιο ακριβώς ύψος.
- Αν βάλετε διακοσμητικά, ίσως χρειαστεί να βάλετε επιπλέον προτρυπημένες λάμες, τις οποίες θα πρέπει να έχετε προβλέψει και να τοποθετήσετε από την αρχή.
Τοποθέτηση: Εδώ θα πρέπει να ελέγξετε αρχικά την ευθυγράμμιση των κοιλοδοκών και το κατά πόσο είναι κάθετοι. Η μεν ευθυγράμμιση θα ελεγχθεί με ένα ράμμα (σπάγγος) και η δε καθετότητα με αλφάδι. Τοποθετήστε το κάθε επιμέρους κομμάτι και υποστηρίξτε το, ώστε να είναι αλφαδιασμένο. Κολλήστε το με την ηλεκτροσυγκόλληση στους κοιλοδοκούς και στις λάμες του τοίχου (κατά περίπτωση). Προσοχή, στα σημεία που κολλάτε, καλύψτε τα μάρμαρά σας, γιατί τα καψίματα δημιουργούν ανεπανόρθωτα στίγματα. Αφού τοποθετήσετε όλα τα κομμάτια και βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά, τοποθετήστε την κουπαστή και απλά κολλήστε την με μικρές "ραφές". Δεν είναι απαραίτητο να καλυφθούν όλες οι οπές. Ασταρώστε και βάψτε τα καινούργια σας κάγκελα.
Ενδεικτικά σας παρουσιάζω τα δικά μου κάγκελα, τα οποία κατασκεύασα χωρίς καμία πρότερη εμπειρία στις σιδηροκατασκευές. Όπως παρατηρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας, για να φτιάξετε σχέδια μοναδικά τόσο στα κάγκελα, όσο και στα δομικά στοιχεία (πχ χαμηλή κολώνα). Γι' αυτό το λόγο, σας τόνισα τα σημεία εκείνα, που μπορεί να σας δυσκολέψουν. Καλή επιτυχία και καλά μαστορέματα.