21 Μαΐ 2012

ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΣ

   Κάλιο αργά παρά ποτέ. Εκτιμώ ότι αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη μου δημοσίευση σε έναν ιστότοπο για "Μάστορες". Ο μάστορας θα πρέπει να έχει το δικό του χώρο έκφρασης και δημιουργίας, ο οποίος θα πρέπει να είναι λειτουργικός, για να καλύπτει τις ανάγκες του.
    Σήμερα θα σας παρουσιάσω έναν πάγκο γενικού μηχανικού (ξυλουργού, μηχανολόγου, ηλεκτρολόγου, υδραυλικού, ηλεκτροσυγκολλητή................), καθώς τέτοιος είναι ο μέσος Έλληνας μάστορας.
     Κατ' αρχήν, ένας πάγκος εργασίας θα πρέπει να είναι απομονωμένος από τον υπόλοιπο χώρο. Αν για παράδειγμα βρίσκεται σε μια αποθήκη, να υπάρχει διαχωρισμός, καθώς πολλές φορές καταλήγει να είναι το μέρος για να ακουμπήσει η λεκάνη της νοικοκυράς ή τα χαλιά την περίοδο του καλοκαιριού. Επίσης, καλό είναι να υπάρχει περίσσιος χώρος γύρω - γύρω, για τις πιο απαιτητικές εργασίες (κατά προτίμηση υπόστεγο).
    Κατασκευάστε τον πάγκο σας από ξύλο κατά προτίμηση. Χρησιμοποιήστε καδρόνια τετραγωνικής διατομής (80Χ80 χιλ) για τα πόδια και σανίδια (100Χ20 χιλ) για τις τραβέρσες και ένα ράφι, που καλό είναι να υπάρχει κάτω από την κύρια επιφάνεια. Για την κύρια επιφάνεια πάρτε μαδέρι πάχους 3-4 χιλ. Ο πάγκος σας πρέπει να είναι στιβαρός, καθώς μπορεί να χρειαστεί πάνω του να τοποθετήσετε βαριά αντικείμενα και να κάνετε βαριές κατεργασίες (πχ πριόνισμα ή κάρφωμα). Η συναρμολόγηση μπορεί να γίνει με κάρφωμα ή κόλλημα. Το τελευταίο θεωρώ καλύτερο, αλλά απαιτεί τη διαμόρφωση μόρσων και πρεσάρισμα, εργασίες με τις οποίες δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος ο μέσος μάστορας. Αποφύγετε το βίδωμα, γιατί θα χαλαρώσει πολύ γρήγορα και όποτε δουλεύετε θα πάει σαν κουνιστή πολυθρόνα. Προσαρμόστε σταθερά στο ένα άκρο μια μέγγενη, για να σταθεροποιείτε τα προς επεξεργασία αντικείμενά σας.
     Στον τοίχο μπορείτε να φτιάξετε ένα “ταμπλό” για να προσαρμόσετε εκείνα τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε συνήθως ή και όλα, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος. Υπάρχουν έτοιμα από διάτρητη λαμαρίνα, στην οποία με τη βοήθεια στηριγμάτων τοποθετούνται τα εργαλεία. Καλό είναι να σχεδιάσετε με έναν μαρκαδόρο τα περιγράμματα των εργαλείων, ώστε να μην μπερδεύονται ποτέ και τοποθετούνται σε λάθος θέσεις. Τα πρώτα που θα πρέπει να κρεμάσετε είναι τα μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, ωτοασπίδες, προστατευτικά γυαλιά). Πρίζες είναι απαραίτητες για τα ηλεκτρικά σας εργαλεία. Τέλος θα πρέπει να υπάρχει επαρκής φωτισμός, γιατί οι περισσότερες εργασίες απαιτούν ακρίβεια και λεπτομέρεια.
    Ελπίζω να σας έκανα να αναρωτηθείτε “τι άλλο χρειάζομαι;”, ώστε να οργανώσετε τον πάγκο σας σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. Καλά μαστορέματα.

Παππούς

Σχετικά με τον Παππούς

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :