Πριν πολλά χρόνια όλα τα σπίτια είχαν τζάκι, γιατί δεν υπήρχαν άλλα μέσα για τη θέρμανση, το μαγείρεμα και θέση για τη γιαγιά (για να λέει παραμύθια). Αργότερα, το τζάκι αποτελούσε “είδος πολυτελείας” που είχαν λιγότεροι, κόστιζε αρκετά και ήταν ιδιαίτερα ενεργοβόρο. Σήμερα, οι τάσεις της εξοικονόμησης ενέργεια, που είναι και της μόδας, έκαναν το τζάκι μια επένδυση, σχετικά οικονομική και ταυτόχρονα αποδοτική, αφού εκμεταλλεύεται μεγάλο μέρος της θερμικής ενέργειάς του και μπορεί να ζεστάνει ακόμη και ολόκληρο το σπίτι.
Πρώτα από όλα, έχει καταρριφθεί ο μύθος του τζακιού χωρίς τζάμι, καθώς ένα τζάκι που καλύπτεται με τζάμι αφενός βοηθάει στο να μην τροφοδοτείται ανεξέλεγκτα με αέρα η φωτιά, με αποτέλεσμα να μην καίγεται γρήγορα η καύσιμη ύλη, και αφετέρου δεν μειώνει την θερμότητα που εκλύεται. Άρα, πριν ξεκινήσετε το σχεδιασμό του τζακιού σας θα πρέπει να πάρετε ορισμένες αποφάσεις. Θα πρέπει να σκεφτείτε πως θα χρησιμοποιήσετε τη θερμότητα για να ζεστάνετε τον χώρο μπροστά από αυτό ή ολόκληρο το σπίτι σας. Άρα θα πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη εστία με αερόθερμο ή μπόιλερ. Το αερόθερμο τζάκι, παίρνει αέρα από το περιβάλλον (άρα πρέπει να εγκατασταθεί σε εξωτερικό τοίχο) και περνώντας τον γύρο από την καμινάδα τον ζεσταίνει. Το ζεστό αέρα μπορείτε να τον βγάλετε απευθείας στο χώρο σας ή να τον διοχετεύσετε με αεραγωγούς σε όλο το σπίτι. Στην τελευταία περίπτωση, μπορεί να μην υπάρχει ικανοποιητική απόδοση, αλλά αυτό λύνεται εύκολα με το να βάλετε θερμοστάτες σε κάθε δωμάτιο και να τους συνδέσετε με κλαπέτο, που δεν επιτρέπει την ανεξέλεγκτη ροή αέρα. Αυτό καλό είναι να το κάνετε και με τις υπόλοιπες θερμαντικές συσκευές σας, όπως για παράδειγμα ένα συμβατικό καλοριφέρ, που μπορείτε να βάλετε βάνες με ρυθμιστή θερμοκρασίας. Πως λειτουργεί το αερόθερμο τζάκι, μπορείτε να το δείτε εδώ.Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα για φορητό αερόθερμο τζακιού, που είναι μια λύση όχι μόνιμη, άρα και όχι αποδοτική. Ένα τέτοιο φαίνεται στην εικόνα δίπλα. Προσωπικά δεν το συνιστώ, γιατί είμαι γενικά αντίθετος σε προϊόντα που “ταιριάζουν” σε όλα τα αντικείμενα, χωρίς μελέτη της κάθε μεμονωμένης περίπτωσης.
Τοποθέτηση εστίας αερόθερμου τζακιού
Μια άλλη κατασκευή ιδιαίτερα συμφέρουσα είναι το τζάκι με μπόιλερ. Άλλωστε σε ένα σπίτι υπάρχουν πολλές χρήσεις του ζεστού νερού, όπως θέρμανση (καλοριφέρ), ζεστό νερό (ηλιακός θερμοσίφωνας ή μπόιλερ). Όλα τα παραπάνω μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους και να λειτουργούν για εσάς ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Τοποθέτηση εστίας τζακιού με μπόιλερ
Είναι ολοκληρωμένη λύση για το σπίτι σας, καθώς εάν συνδυάσετε σωστά τις πηγές ζεστού νερού και τις καταναλώσεις του, μπορείτε να έχετε τρομερή απόδοση. Στην εικόνα δίπλα μπορείτε να διαπιστώσετε το πόσο συμφέρον είναι το εν λόγω σύστημα. Οι παροχές ζεστού νερού είναι: α) από τον ηλιακό θερμοσίφωνα, β) από το καλοριφέρ, γ) από το τζάκι. Από αυτές τροφοδοτείται ένα μεγάλο μπόιλερ (τουλάχιστον 750 λίτρα) και το διανέμει στις καταναλώσεις που θέλετε: α) καλοριφέρ, β) μπόιλερ για ζεστό νερό, γ) ενδοδαπέδια θέρμανση και ότι άλλο μπορείνα συνδεθεί.
Για όσους ζείτε σε διαμέρισμα, τα πράγματα δεν είναι και “τραγικά”. Μπορείτε να κάνετε όλα τα παραπάνω,φροντίζοντας πάντα να απομονώσετε το διαμέρισμά σας από την αυτόνομη θέρμανση της πολυκατοικίας. Πώς θα γίνει αυτό; Απλό, χρειάζεστε μόνο έναν “γάτο¨ηλεκτρολόγο. Εγώ θα σας προτείνω μια απλή διάταξη: Με τη λειτουργία του ενεργειακού τζακιού σας (είτε με αέρα, είτε με μπόιλερ) να ενεργοποιείται ένα ρελέ, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο σε σειρά με το θερμοστάτη του καλοριφέρ, ώστε να διακόπτεται το κύκλωμα. Έτσι, Όταν λειτουργεί ο μηχανισμός του τζακιού, δεν χρειάζεστε το καλοριφέρ. Επιπλέον, εάν τελικά αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τζάκι με μπόιλερ, η διακοπή του κυκλώματος της αυτόνομης θέρμανσης δεν θα επιτρέψει την ενεργοποίηση της ηλεκτροβάνας σας, άρα το ζεστό νερό του τζακιού σας δε θα το μοιράζεστε με κανέναν.
Εκτιμώ ότι η κατασκευή ενός τζακιού δεν είναι τόσο πολύπλοκη υπόθεση, αρκεί να συνεκτιμηθούν όλα τα παραπάνω. Άλλωστε, στα καταστήματα απ’ όπου θα προμηθευτείτε την εστία σας, θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το δικό σας τζάκι. Αρκεί να πάρετε τις αποφάσεις σας και να ξέρετε εξ αρχής για τι ακριβώς ψάχνετε. Καλή επιτυχία…