Στη σημερινή μου δημοσίευση θα ήθελα να σας εξοικειώσω με τα παράγωγά του ξύλου, ώστε να χρησιμοποιείτε πάντα το σωστό υλικό σε ανάλογες κατασκευές σας. Παρόλο που ακούγεται σαν επιστημονικό άρθρο, δεν είναι. Όλοι έχουμε πει να φτιάξουμε μια ντουλάπα, ένα κουτί αποθήκευσης, μια κουζίνα ή ένα ντουλάπι για το μπάνιο και δεν ξέρουμε με τι υλικό θα το φτιάξουμε, με ποιά μέθοδο θα ενώσουμε τα κομμάτια και πως θα αποδώσουμε το χρώμα και την υφή που επιθυμούμε. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα υλικά, αλλά θα πρέπει να κάνουμε σωστές επιλογές, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ξεκινώντας αυτή τη “γνωριμία”, θα ήθελα να σας εξηγήσω τι εννοώ με τον όρο “προϊόντα ξύλου”. Είναι υλικά που προέρχονται από κατεργασία ή από συγκόλληση ξύλου, ενώ η συμπεριφορά τους (ρίκνωση, διόγκωση, στρέβλωση κλπ) είναι διαφορετική από αυτό. Κυριότερα από αυτά είναι:
- Το κόντρα πλακέ ή αντικολλητό. Παράγεται από συγκόλληση λεπτών φύλλων καπλαμά σε κατευθύνσεις κάθετες μεταξύ διαδοχικών στρώσεων. Οι εξωτερικές στρώσεις έχουν τον καπλαμά που δίνει την χαρακτηριστική όψη. Δηλαδή, οι εσωτερικές στρώσεις μπορεί να είναι διαφόρων σχεδίων, ενώ οι εξωτερικές είναι αυτές που παρουσιάζουν τα ”νερά” του ξύλου (πχ οξιά, καρυδιά, δρυς κλπ) και είναι απαλλαγμένες από ατέλειες (ρόζους, σκισίματα κλπ). Στις συνδέσεις το κόντρα πλακέ βιδώνεται και κολλιέται, έχοντας καλύτερη συμπεριφορά από το φυσικό ξύλο, που μπορεί να χαλαρώσει. Οι εξωτερικές στρώσεις βάφονται με βερνίκια ξύλου ή λαδομπογιές (βλ. ανάλογες δημοσιεύσεις), αφού πρώτα φινιριστούν ελαφρά. Και λέω ελαφρά, γιατί διατίθεται σε πλάκες (διαφόρων διαστάσεων) που έχουν ήδη φινιριστεί. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχει και το κόντρα πλακέ “θαλάσσης”, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη ανθεκτικότητα στο νερό και την υγρασία. Το χαρακτηριστικό του είναι η χρωματική αντίθεση (άσπρο-μαύρο) στο σόκορό του, η οποία οφείλεται στην φαινολική κόλλα που χρησιμοποιήθηκε κατά την παραγωγή του.
Κόντρα πλακέ | Κόντρα πλακέ θαλάσσης με το χαρακτηριστικό σόκορο |
- Μοριοπλάκα ή νοβοπάν ή μελαμίνη (η επενδεδυμένη μοριοπλάκα). Πρόκειται για το πιο εμπορικό προϊόν, καθώς βρίσκει εφαρμογή σε πολλές κατασκευές, ενώ το κόστος του είναι αρκετά χαμηλό.Παράγεται από τη συγκόλληση μικρών τριμάτων ξύλου. Στις συνδέσεις συνήθως βιδώνεται, ενώ η συγκόλληση δεν συνίσταται, καθώς είναι ήδη συγκολλημένο προϊόν. Διατίθεται σε πλάκες διαφόρων διαστάσεων (συνηθέστερη 1,83Χ3,66m). Η μελαμίνη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μοριοπλάκα επενδεδυμένη με φιλμ (με διάφορα σχέδια απομίμησης ξύλου και ποικιλία χρωμάτων) συγκολλημένο με κόλλα βάσης μελαμίνης. Η σκέτη μοριοπλάκα χρησιμοποιείται σε κατασκευές που δεν μας ενδιαφέρει η εμφάνιση και δεν επηρεάζονται από την υγρασία, όπως για παράδειγμα στα υποστρώματα ξύλινων δαπέδων. Η επενδεδυμένη χρησιμοποιείται σε μεγάλο ποσοστό στην κατασκευή επίπλων κουζίνας (ντουλάπια – πάγκο), επίπλων γραφείου κλπ.
Μοριοπλάκα | Επενδεδυμένη μοριοπλάκα με σχέδιο απομίμησης ξύλου | Επενδεδυμένη μοριοπλάκα με χρωματιστή επένδυση |
- MDF (Medium Density Fiberboard) ή αλλιώς “Ινοπλάκα Μέσης Πυκνότητας”. Πρόκειται για υλικό ευρέως διαδεδομένο, που παράγεται από τη συγκόλληση των ινών ξύλου. Διατίθεται σε πλάκες διαφόρων διαστάσεων. Χαρακτηριστικό είναι το σόκορό του, το οποίο φαίνεται μια συμπαγής μάζα. Στις ενώσεις του κολλιέται και βιδώνεται, αλλά με κατάλληλο προτρύπημα, για να μην διαχωριστεί το υλικό. Βάφεται με λαδομπογιά, αλλά απαιτεί αστάρωμα, γιατί είναι ιδιαίτερα πορώδες υλικό (ειδικά στο σόκορο). Υπάρχει και το επενδεδυμένο MDF, το οποίο έχει συγκολλημένα φύλλα καπλαμά σε διάφορα “νερά” ξύλου. Αυτό το υλικό βάφεται και με λούστρο, όπως τα ξύλα. Χρησιμοποιείται ευρέως στην επιπλοποιΐα αντί να χρησιμοποιηθεί μασίφ ξύλο, το οποίο μπορεί να στραβώσει, να σκιστεί ή να προσβληθεί από μικροοργανισμούς (πχ σαράκι). Αυτή την χρήση την τονίζω, για να μην αγοράσετε έπιπλο για καρυδιά ή δρυ και διαπιστώσετε ότι μόνο η επένδυσή του είναι από αυτό το ξύλο. Άλλωστε, αν ένα έπιπλο ήταν κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από μασίφ ξύλο, θα απογοητευόσασταν, όταν παρουσίαζε ζημιές, τη στιγμή μάλιστα που δε μιλάμε για κάτι ευτελές. Άρα, καλώς τα έπιπλα είναι φτιαγμένα από MDF, αρκεί να το γνωρίζει ο καταναλωτής και να μην έχει άσχημη άποψη γι’ αυτό. Ένα πλεονέκτημα του είναι και το γεγονός ότι δέχεται κατεργασίες σαν το ξύλο, δηλαδή μπορείτε να το τρυπήσετε, να κάνετε γκινισιές, σχέδια με ρούτερ στις επιφάνειες, προφίλ στα σόκορα κλπ.
Πλάκες MDF | Πλάκες MDF επενδεδυμένο |
Εκτιμώ ότι σήμερα σας έφερα σε επαφή με τα προϊόντα ξύλου, που είναι περισσότερο διαδεδομένα τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για του ερασιτέχνες μάστορες. Φυσικά, υπάρχει πληθώρα προϊόντων που όμως απαιτούν ειδικούς χειρισμούς για την κατεργασία τους και την πραγματοποίηση κατασκευών. Τα παραπάνω υλικά, μπορεί ένας από εσάς να τα χρησιμοποιήσει, να τα επεξεργαστεί εύκολα και να έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Με λίγη εξάσκηση θα αποκτήσετε την ανάλογη εμπειρία, για να κατασκευάζετε ότι χρειάζεστε στην καθημερινότητα μόνοι σας. Καλά μαστορέματα…