Για πολλούς που διαβάζουν τον τίτλο της δημοσίευσης φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι μπορούμε να επέμβουμε στην κεραμική εστία. Είναι αλήθεια ότι επικρατεί ένας μύθος για την επισκευή ορισμένων συσκευών, μεταξύ των οποίων και η κεραμική εστία. Παρόλα αυτά σήμερα θα σας δείξουμε πως επισκευάσαμε μια κεραμική εστία, η οποία δεν έκλεινε, παρέμενε μόνιμα αναμμένη (και ας είχαμε κλειστό το διακόπτη) και για την απενεργοποίησή της η νοικοκυρά έκλεινε την ασφάλεια από τον ηλεκτρολογικό πίνακα. Όπως βλέπετε και στην εικόνα δίπλα, η εστία παραμένει αναμμένη, παρόλο που οι ενδείξεις είναι σβηστές. Αυτό σημαίνει ότι παίρνει ρεύμα συνεχώς και δεν υπακούει καμία εντολή από την πλακέτα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, συμπεραίνουμε ότι η εστία λειτουργεί κανονικά, αλλά παίρνει λάθος εντολές. Άρα, βασικός ύποπτος είναι η πλακέτα της συσκευής, οπότε και εκεί θα επικεντρωθούμε για την αποκατάσταση της βλάβης.
Ξεκινώντας την αποσυναρμολόγηση, κλείνουμε την ασφάλεια της συσκευής από τον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού. Στη συνέχεια αποσυνδέουμε τη συσκευή προσέχοντας τις επαφές με τα χρώματα των καλωδίων. Αν έρθει σε επαφή το καλώδιο της γείωσης (κίτρινο-πράσινο) με αυτό του ουδέτερου, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ και να διακοπεί το ρεύμα. Αυτό συμβαίνει επειδή αντιλαμβάνεται την επαφή ως βραχυκύκλωμα και γι' αυτό το λόγο δε θα πρέπει να μας ανησυχεί. Στη συνέχεια ανοίγουμε τη συσκευή, η οποία συνήθως χρειάζεται να ξεβιδώσουμε λίγες βίδες (στη συγκεκριμένη μόνο 4).
Με ένα πολύμετρο και συγκεκριμένα με το μετρητή αγωγιμότητας, ψάχνουμε τη συνδεσμολογία της συγκεκριμένης εστίας. Παρατηρούμε ότι οι επαφές της εστίας καταλήγουν σε ένα ρελέ. Εδώ θα πρέπει να εξηγήσουμε τη λειτουργία του ρελέ, το οποίο είναι ένας διακόπτης που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται με ρεύμα. Αυτό συμβαίνει, επειδή η πλακέτα της συσκευής λειτουργεί με τάση 12 Volt ενώ η εστία με 220Volt. Έτσι η εντολή δίνεται στα 12Volt προκειμένου να ενεργοποιηθεί η εστία.
Άρα, υποθέτουμε ότι το ρελέ που ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη εστία έχει κολλήσει στη θέση όπου περνάει ρεύμα και για το λόγο αυτό παραμένει αναμένη ανεξαρτήτως επιλογών. Στη συνέχεια βρίσκουμε τα χαρακτηριστικά του ρελέ και το παραγγέλνουμε. Το συγκεκριμένο μας κόστισε μόνο 3,5€. Με ένα κολλητήρι αφαιρούμε το παλιό ρελέ και τοποθετούμε το καινούριο. Προσέχουμε να μην κάνουμε ζημιά στην πλακέτα ή σε διπλανά εξαρτήματα.
Συναρμολογούμε την συσκευή μας, τη συνδέουμε με το ρεύμα, ανοίγουμε την ασφάλεια και τη δοκιμάζουμε. Εφόσον η συσκευή μας λειτουργεί και ανταποκρίνεται στις επιλογές που κάνουμε από τους διακόπτες, σημαίνει ότι σταθήκαμε τυχεροί και ο "ένοχος" της διπλανής φωτογραφίας μας κόστισε φτηνά. Αυτό δεν είναι πάντα το πρόβλημα, γιατί πολλές φορές υπάρχουν βλάβες (πχ στην πλακέτα) που το κόστος αποκατάστασης ξεπερνά το κόστος καινούργια συσκευής.
Η σημερινή δημοσίευση έχει σκοπό να σας δείξει ότι δεν είναι πάντα καταστροφικές οι βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές. Επειδή η παραπάνω επισκευή περιελάμβανε αποσύνδεση και επανασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, εφιστώ την προσοχή σας για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνετε. Καλά και ... οικονομικά μαστορέματα!!!