Το στρώσιμο ενός χώρου με κυβόλιθους αποτελεί ένα “πάντρεμα” του κλασικού με το μοντέρνο, καθώς έχει κλασική τραχιά όψη, που με την ανάλογη τοποθέτηση παίρνει διάφορες μορφές. Ο κάθε κυβόλιθος ταιριάζει με τους διπλανούς του και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης. Η τεχνική είναι απλή, αλλά απαιτεί αρκετή προετοιμασία και υπομονή. Ανάλογα με το επιθυμητό σχέδιο υπάρχουν και τα αντίστοιχα σχέδια. Αν για παράδειγμα θέλετε να δημιουργήσετε τα κυκλικά σχέδια της διπλανής εικόνας, θα πρέπει να διαλέξετε κυβόλιθους τραπεζοειδούς σχήματος, που δημιουργούν κύκλους, όταν τοποθετηθούν ο ένας δίπλα στον άλλο. Μπορείτε να το κολλήσετε με το ανάλογο τσιμεντοκονίαμα, αλλά αν θέλετε το αφήνετε και απλά να στέκεται. Άλλωστε, θα έχετε παρατηρήσει σε δημοτικούς πεζόδρομους να αφαιρούνται οι κυβόλιθοι, για να γίνουν έργα, όπως επίσης και το γεγονός ότι μετά οι αρμόδιοι εργάτες τους τοποθετούν όπως να ’ναι, αδιαφορώντας για το ότι έχουν καταστρέψει το σχέδιο ή τις διαγραμμίσεις (ουδέν σχόλιο). Όπως είπα και παραπάνω υπάρχουν διάφορα σχέδια κυβόλιθων, σαν τα ακόλουθα:
Αυτά είναι ενδεικτικά κάποια σχέδια κυβόλιθων. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά και μπορείτε να επιλέξετε χρώματα και να κάνετε διάφορους σχεδιασμούς. Άλλωστε μπορείτε ακόμη και να κόψετε τους κυβόλιθους στις διαστάσεις και τα σχήματα που θέλετε με γωνιακό τροχό και ανάλογο δίσκο κοπής.
Αν θέλετε να στρώσετε κυβόλιθους σε στέρεο έδαφος (πχ σε στρωμένο τσιμέντο ή σκληρό χώμα), χρειάζεται να προετοιμάσετε το υπόστρωμα με άμμο. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να υπολογίσετε ότι χρειάζεται ένα βάθος περί τα 10 εκατοστά από την τελική θέση τοποθέτησης. Άρα τοποθετώντας έναν κυβόλιθο ύψους 6 εκατοστών, θα πρέπει να καλύψετε τα υπόλοιπα 4 εκατοστά με άμμο. Δημιουργήστε μια μικρή κλίση (περίπου 1 εκατοστό ανά μέτρο) για την απορροή των ομβρίων υδάτων. Αφού την στρώσετε, καλό είναι να την “πατήσετε” με πλάκα δόνησης, ώστε να είναι σταθερό το υπόστρωμα. Για το σχέδιο, προτιμήστε να το γωνιάσετε και να φτιάξετε οδηγούς με ράμματα, οπότε οι κυβόλιθοι θα μπαίνουν με κλειστά μάτια. Απλώστε μια στρώση λεπτής και στεγνής κοσκινισμένης άμμου σε όλη την επιφάνεια. Σκουπίστε την περίσσεια και ποτίστε τους κυβόλιθους. Προσοχή, μην χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή πλυστικό με πίεση, γιατί μπορεί να βγει η άμμος από τους αρμούς. Επαναλάβετε μετά από 24 και 48 ώρες, χρησιμοποιώντας και την πλάκα δόνησης.
Αν χρησιμοποιείτε διαφόρους τύπους και σχέδια κυβόλιθων, θα χρειαστείτε τσιμεντοκονίαμα, για να τα “δέσει” όλα αυτά μαζί. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε ήδη προϋπάρχον τσιμεντένιο υπόστρωμα. Σημειώστε τις αναλογίες:
50 κιλά τσιμέντο + 200 κιλά οικοδομική άμμος + 25 λίτρα νερό
Καθαρίστε καλά το υπόστρωμα και απλώστε το κονίαμα, που σας περιέγραψα παραπάνω σε πάχος 1-2 εκατοστά. Τοποθετήστε κυβόλιθους προσέχοντας πάντα το αλφάδιασμα του καθενός και του συνόλου με πήχη, που θα στηρίξετε στα άκρα και πάνω σ’ αυτούς. Τέλος, εφαρμόστε άμμο στους αρμούς, όπως αναφέρω παραπάνω.
Το στρώσιμο κυβόλιθων αποτελεί μια ιδιαίτερη κατασκευή από άποψης design για τον κήπο σας. Για το λόγο αυτό, μπορείτε εύκολα να φιλοτεχνήσετε το δικό σας “ψηφιδωτό” για τα μονοπάτια του σπιτιού σας. Καλή επιτυχία…