3 Ιουλ 2012

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ

     Σε προηγούμενη δημοσίευση, ο “Παππούς” σας έδειξε πως έφτιαξε τα κάγκελα του σπιτιούimage του, χωρίς προηγουμένως  να έχει καμία γνώση από ηλεκτροσυγκόλληση. Με αφορμή αυτό, σήμερα θα σας δείξω πως να πραγματοποιείτε συγκολλήσεις μετάλλων (κυρίως σιδήρου) σωστά, με ασφάλεια και με το καλύτερο αποτέλεσμα.
   Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να εξηγήσω τον τρόπο, με τον οποίο γίνεται η συγκόλληση. Φέρνουμε τα προς συγκόλληση κομμάτια σε επαφή και τα γειώνουμε με τη συσκευή ηλεκτροσυγκόλλησης. Φέρνοντας το ηλεκτρόδιο σε επαφή με το σημείο κόλλησης, αυτό λιώνει και κολλάει με το κάθε κομμάτι, με αποτέλεσμα να τα συγκρατεί μόνιμα.
   Πριν ξεκινήσουμε να κολλάμε, να σας πω δυο λόγια για τον απαραίτητο εξοπλισμό.
  • Συσκευή ηλεκτροσυγκόλλησης (ηλεκτροκόλληση). Απαιτεί παροχή ρεύματος από ενισχυμένη πρίζα. Προσωπικά χρησιμοποιώ του πλυντηρίου και το ίδιο προτείνω και σε εσάς. Φροντίστε να έχετε μια καλή μπαλαντέζα, γιατί χρειάζεται αρκετή ένταση ρεύματος (Αμπέρ).
  • Πένσα γκριπ. Ονομάζεται και “ρυθμιζόμενη πένσα” ή “σκύλα”. Βοηθάει για να συγκρατούνται τα προς συγκόλληση κομμάτια σταθερά.
  • Συρματόβουρτσα, για την απομάκρυνση σαθρών κολλήσεων και “αγρίεμα” των επιφανειών.
  • Γωνιακός τροχός, για λείανση και με το ανάλογο δισκάκι για κοπή μετάλλων.
  • Γάντια προστασίας, για να αποφευχθούν καψίματα και μικροτραυματισμοί.
  • Προστατευτικά γυαλιά, για την προστασία των ματιών από γρέζια.
  • Μάσκα για ηλεκτροσυγκόλληση. Εδώ έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στην απλή (και φτηνή), που χρειάζεται να την κρατάτε και να κλείνετε τα μάτια μέχρι να πιάσει η κόλληση, και την αυτόματη, που είναι μόνιμα τοποθετημένη στο κεφάλι σας, βλέπετε κανονικά και μειώνεται το φως όταν πραγματοποιείτε κόλληση.  
   Ξεκινήστε με την προετοιμασία των προς συγκόλληση κομματιών. Τρίψτε τα με μια συρματόβουρτσα, για να απομακρύνετε χρώματα, χώματα και άλλα υλικά που μπορεί να καλύπτουν την επιφάνειά τους. Φέρτε τα κομμάτια σε επαφή και συγκρατήστε τα με μια πένσα γκριπ, αν είναι δυνατόν. Φορέστε τον εξοπλισμό ασφαλείας κι επιλέξτε το κατάλληλο ηλεκτρόδιο και ένταση ρεύματος (αμπέρ), σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
Μέταλλο
Πάχος (σε χιλ)
Αμπέρ
Διάμετρος ηλεκτροδίου
Μαλακός χάλυβας
1,5
2 - 3
2 – 5
3 – 10
5+
40 – 60
60 – 70
80 – 100
100 – 130
130 – 160
1,6
2
2,5
3,2
4
Ανοξείδωτο μέταλλο
1,5+
80 – 100
2,5
Χυτοσίδηρος
3+
80 – 100
2,5
   Ανοίξτε την συσκευή ηλεκτροσυγκόλλησης και τοποθετήστε τον ακροδέκτη (κροκοδειλάκι) τουλάχιστον στο ένα κομμάτι προς συγκόλληση ή στον πάγκο εργασίας σας, εφόσον είναι μεταλλικός (καλός αγωγός ρεύματος) και κλείνει κύκλωμα. Τρίψτε την άκρη του ηλεκτροδίου πάνω στο σημείο συγκόλλησης. Αρχίζει να δημιουργεί ηλεκτρικό τόξο. Τώρα, αρκεί να κρατάτε μια απόσταση από τα μέταλλα (2 – 3 χιλιοστά), καθώς δεν είναι απαραίτητη η επαφή. Πραγματοποιήστε ομοιόμορφες “ραφές”, μετακινώντας σταθερά το ηλεκτρόδιο πάνω στην κόλληση. Αφού τελειώσετε την συγκόλληση, πρέπει να αφαιρέσετε το “καύκαλο” που δημιουργείται πάνω από αυτή, χτυπώντας με ένα σφυρί, αφαιρώντας με μια συρματόβουρτσα και λειαίνοντας με έναν γωνιακό τροχό.
    Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και με αρκετή προπόνηση θα καταφέρετε να πραγματοποιείτε άψογες συγκολλήσεις, σταθερές και με απόλυτη ασφάλεια. Καλή επιτυχία και καλά μαστορέματα…

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :