13 Οκτ 2013

ΑΠΛΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ

  Σήμερα θα σας δείξω πως μπορείτε εύκολα και γρήγορα να επισκευάσετε ένα παπούτσι που του ξεκόλλησε η σόλα. Αφορμή στάθηκε περιστατικό που συνέβη, όπως συνήθως, λίγο πριν τα χρειαστεί η κάτοχός τους. Εκτιμώ ότι έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς και συνήθως αναγκαζόμαστε να φορέσουμε άλλα παπούτσια, καθώς δεν προλαβαίνουμε να τα πάμε στον τσαγκάρη ή τυχαίνει να είναι κλειστά. Όπως και να έχει, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια μικρή επισκευή – συγκόλληση της σόλας του παπουτσιού σας εύκολα και γρήγορα. Τα μόνα υλικά που θα χρειαστείτε είναι μια χαρτοταινία και μια βενζινόκολλα, τα οποία υπάρχουν στο σπίτι κάθε μάστορα. Εγώ χρησιμοποιώ βενζινόκολλα σε συσκευασία κουτιού, αλλά εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε και αυτή που κολλάτε τα λάστιχα του ποδηλάτου σας (βλ. ανάλογη δημοσίευση), υπό την προϋπόθεση ότι θα την αφήσετε περισσότερη ώρα να “τραβήξει”.
IMG_20131013_182034_0
Όπως φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία, το προς επισκευή παπούτσι “χαμογελά” πονηρά.
Ανοίξτε το κενό, καθαρίστε τις επιφάνειες που θα κολληθούν.
IMG_20131013_182428_0
Απλώστε την βενζινόκολλα και στις δύο προς συγκόλληση επιφάνειες. Βάλτε ένα ξυλάκι – σφήνα, για να κρατάει σε απόσταση τις δύο επιφάνειες. Αυτό που θέλουμε είναι να δοκιμάσουμε την κόλλα (με ένα ξυλάκι ή με το χέρι μας) και να δείχνει ότι κολλάει, ή όπως λέμε “τραβάει”. Όταν χρησιμοποιείτε μεγάλο κουτί κόλλας, όπως στην εικόνα, να ξέρετε ότι όσο είναι στην αρχή είναι πιο ρευστή, ενώ μετά από αρκετή χρήση θα δείτε να λαστιχάρει όταν την παίρνετε. Στη δεύτερη περίπτωση δε σημαίνει ότι χάλασε, απλά θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος αναμονής.
IMG_20131013_183722_0
Αφού βγάλετε τη σφήνα, βάλτε ένα κομμάτι χαρτοταινίας με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω, ώστε να τραβήξει την σόλα και να την φέρει σε πλήρη επαφή με το πάνω μέρος του παπουτσιού. Καλό είναι να βάλετε μεγάλο κομμάτι, γιατί θα κρατάει καλύτερα. Μπορείτε σε κάποια παπούτσια που βοηθάει, να χρησιμοποιήσετε σφηκτήρες, αλλά θα συνιστούσα να το αποφύγετε, γιατί δεν θα έχετε απόλυτη εφαρμογή και μπορεί να τα γρατσουνίσετε.
IMG_20131013_183855_0 Συνεχίσετε κολλώντας περισσότερα κομμάτια χαρτοται-νίας περιφερειακά, μέχρι όλη η σόλα να κολλήσει.
IMG_20131013_203549_0
Μετά από λίγη ώρα αναμονής αφαιρέστε την χαρτοταινία και είστε σχεδόν έτοιμοι. Υπάρχει η πιθανότητα να σας έχει βγάλει λίγη περίσσεια κόλλα στα σημεία ένωσης. Μην ανησυχείτε, γιατί μπορείτε να την αφαιρέσετε εύκολα με το χέρι, όσο είναι νωπή ακόμη. Δεν χρειάζεται εργαλεία, γιατί μπορεί να “τραυματίσετε” το δέρμα του παπουτσιού σας.
IMG_20131013_203836_0
Έτοιμο το παπούτσι σας, σαν καινούργιο. Αν δεν το χρειάζεστε άμεσα, αφήστε το να στεγνώσει καλά η βενζινόκολλα. Σε διαφορετική περίπτωση, καταπονήστε το όσο γίνεται λιγότερο και πιο αργά (πχ σε γάμο δεν είναι ανάγκη να χορέψετε στον πρώτο χορό).
   Σήμερα σας μίλησα για μια πολύ απλή επισκευή που, αν γίνει σωστά, δεν θα ξαναανοίξει. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε βρεθεί στη δύσκολη θέση να μας ξεκολλήσει η σόλα του παπουτσιού μας, όταν τα χρειαζόμαστε και χωρίς προειδοποίηση. Γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Καλή επιτυχία και καλά μαστορέματα…

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :