13 Ιουν 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΣΑΣ

image    Και ποιός δε θα ήθελε έναν ταξιδιάρικο τοίχο, που να τον μεταφέρει όπου αυτός θέλει! Άλλωστε, την παρούσα χρονική στιγμή μπορεί κάποιος να διαλέξει συγκεκριμένο σχέδιο, χρώμα ή να δημιουργήσει τη δική του ταπετσαρία, απλά τυπώνοντας ότι τον εκφράζει σε ένα κατάστημα ψηφιακών εκτυπώσεων. Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να προετοιμάσουμε τον τοίχο μας πριν ξεκινήσουμε την τοποθέτηση της ταπετσαρίας. Αυτός θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λείος και επίπεδος, κατά προτίμηση σπατουλαριστός. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα όλους τους τοίχους μου να είναι σπατουλαριστοί, αλλά το κόστος τους ξεφεύγει αρκετά, οπότε θα πρέπει να αρκεστούμε στους απαραίτητους. Ενδεικτικά, το κόστος αγοράς μιας έτοιμης ταπετσαρίας διαστάσεων 3,66Χ2,55μ (φάρδος Χ ύψος) κυμαίνεται από 80 έως 100 ευρώ, ποσό απόλυτα λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι αγοράζεις έτοιμο σχέδιο επεξεργασμένης εικόνας με υψηλή ανάλυση, το οποίο είναι από μόνο του “έργο τέχνης”. Αφού έχετε διαλέξει το θέμα σας, αυτό που θα πάρετε θα είναι σε φαρδιές λωρίδες με την μακριά πλευρά τους στην κατακόρυφη κατεύθυνση κι εσείς θα κληθείτε να τις ενώσετε. Κάνετε έναν έλεγχο για το γώνιασμα και το αλφάδιασμα του τοίχου σας. Αν ένας τοίχος δεν είναι γωνιασμένος, το πιο πιθανό είναι να γέρνει ο διπλανός του. Αυτό θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας πριν ξεκινήσετε την τοποθέτηση. Εδώ θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κρίση σας, για να εκτιμήσετε την κατάσταση. Αν, για παράδειγμα, είναι αρκετά στραβός ο πλαϊνός τοίχος και το σχέδιο της ταπετσαρίας έχει κατακόρυφες γραμμές (εμφανείς ή νοητές), είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε την στραβή κατεύθυνση, ώστε οπτικά να είναι το σχέδιο παράλληλο με το άκρο του. Μπορείτε να δοκιμάσετε πως φαίνεται, για να αποφασίσετε αφού συγκρίνετε τα οπτικά αποτελέσματα.
    Εφόσον έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω, είσαστε έτοιμοι να κολλήσετε την ταπετσαρία σας. Γυρίστε την με την πλευρά του σχεδίου κάτω και βάλτε την ειδική κόλλα. Πολλοί βάζουν την κόλλα πάνω στον τοίχο, αλλά μπορεί να στεγνώσει στα σημεία που δεν καλύπτεται και όταν πάτε να κολλήσετε σε αυτές τις περιοχές να μην πιάνει. Μερικές ταπετσαρίες χρειάζονται μούλιασμα, ώστε να δουλεύονται πιο εύκολα. Τοποθετήστε τις λωρίδες ταπετσαρίας κατακόρυφα. Στα απλά σχέδια και σε όσα υπάρχει θέμα στραβού τοίχου, ξεκινάτε από τις άκρες, ενώ για μεγάλα σχέδια από το κέντρο του τοίχου. Πιέστε με το ρολό για ταπετσαρίες ή τη βούρτσα προς τις άκρες, για να “στρώσει” καλά. Θα πρέπει να αποφύγετε να βάλετε πολλή κόλλα, γιατί μπορεί να ξεχειλίσει και να λερώσει το σχέδιο. Κολλήστε τις υπόλοιπες λωρίδες, χωρίς να αφήνετε κενά, να τις αλληλοκαλύπτετε ή να στραβοκολλάτε. Υπάρχει η δυνατότητα να τις μετακινήσετε λίγο, αφού τις τοποθετήσετε και μέχρι να κολλήσει η κόλλα. Κόψτε τα άκρα που περισσεύουν. Αφήστε την ταπετσαρία σας να στεγνώσει χωρίς να την εκθέσετε σε ρεύματα αέρος, γιατί μπορεί να ξεκολλήσει ή να φουσκώσει.
image
image
image
image
Ψηφιακή εκτύπωση ταπετσαρίας
Τοποθέτηση λωριδών της ταπετσαρίας
Τοποθέτηση στα “δύσκολα” σημεία
Κόψιμο της περίσσειας ταπετσαρίας
   Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και επιλέγοντας ένα ωραίο σχέδιο, μπορείτε να δημιουργήσετε έργα τέχνης στους τοίχους σας. Καλή επιτυχία και καλά μαστορέματα.

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :