10 Ιουλ 2012

ΒΑΨΤΕ ΣΩΣΤΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΛΙ ΒΑΦΗΣ

    Πιστεύω πως όλοι θα συμφωνείτε πόσο ομοιόμορφη είναι μια βαφή με πιστόλι σε σχimageέση με μια με τη χρήση πινέλου, σφουγγαριού, ρολού, βούρτσας κλπ. Σε σχέση με τις άλλες μεθόδους το βάψιμο με πιστόλι κοστίζει περισσότερο όσο λόγω του χρώματος που χάνεται κατά τον ψεκασμό, τόσο και λόγω του απαιτούμενου εξοπλισμού. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξω πως να χρησιμοποιείτε σωστά το πιστόλι βαφής, ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο τύποι πιστολιού βαφής: α) Ηλεκτρικό και β) πνευματικό. Το ηλεκτρικό, αν και δεν χρειάζεται τίποτε άλλο εκτός από ηλεκτρικό ρεύμα, θεωρώ ότι είναι “περιορισμένων δυνατοτήτων”. Το πνευματικό από την άλλη απαιτεί παροχή πεπιεσμένου αέρα από ένα κομπρεσέρ, αλλά έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει πίεση, ποσότητα χρώματος κλπ, αναλόγως της ποιότητας του. Εγώ σήμερα θα σας μιλήσω για το πνευματικό πιστόλι βαφής, αφού άλλωστε ο τρόπος χρήσης είναι πάνω – κάτω ο ίδιος. Εδώ υπάρχουν πιστόλια με το δοχείο πάνω από τη λαβή και άλλα με το δοχείο από κάτω. Το πάνω χρησιμοποιείται για παχύρευστα χρώματα (πχ αστάρια ή πλαστικά), ενώ το κάτω για πιο λεπτόρευστα, γιατί είναι ευκολότερο να ανέβουν στο μπεκ με απορρόφηση. Πως λειτουργεί όμως; Η πίεση του αέρα προς την έξοδο του μπεκ δημιουργεί υποπίεση, με αποτέλεσμα να “ρουφάει” το χρώμα από το δοχείο και να το εκτοξεύει.

   Ξεκινήστε προετοιμάζοντας τον εξοπλισμό σας. Ανοίξτε το κομπρεσέρ, για να μαζέψει αρκετή πίεση αέρα. Στην έξοδο που έχετε συνδέσει το πιστόλι βαφής ρυθμίστε την πίεση στα 50 – 55 PSI και ανοίξτε την παροχή. Προετοιμάστε το χρώμα, αραιώνοντας το ανάλογα και ανακατεύοντας καλά. Το καλοκαίρι προτιμήστε αργό διαλυτικό, ενώ το χειμώνα μέτριο ή διαλυτικό νίτρου για πιο γρήγορο στέγνωμα. Φιλτράρετε το χρώμα σας με ένα φίλτρο ή καλσόν, για να μην περάσουν σβόλοι ή ξερά κομμάτια χρώματος. Ελέγξτε το ιξώδες του τελικού διαλύματος με ένα ιξωδόμετρο. Πρόκειται για ένα χωνάκι, το οποίο βοηθάει να προσδιορίσουμε τη δυσκολία ροής. Το ιξωδόμετρο λειτουργεί ως εξής: Το γεμίζετε και μετράτε το χρόνο μέσα στον οποίο θα αδειάσει. Ανάλογα με το υλικό, απαιτείται περισσότερος ή λιγότερος χρόνος. Αυτός δίνετε και από τις οδηγίες πάνω στο κουτί του χρώματος.

Είδος χρώματος

Διάρκεια αδειάσματος ιξωδόμετρου

Ακρυλικό χρώμα

13 – 15 δευτερόλεπτα

Glycero (πρώτο χέρι)

21 – 24 δευτερόλεπτα

Γαλακτώματα

40 – 45 δευτερόλεπτα

Πολυουρεθάνες

35 – 40 δευτερόλεπτα

  Γεμίστε το δοχείο του πιστολιού με το χρώμα που αραιώσατε προηγουμένως.Με το ρυθμιστικό που βρίσκεται πάνω στη λαβή και ρυθμίζει την κίνηση της βελόνας του μπεκ, ρυθμίστε την ποσότητα του χρώματος. Συνήθως στα πρώτα χέρια βάζουμε λίγο χρώμα (η βελόνα κάνει μικρή διαδρομή) και στα επόμενα το αυξάνουμε. Με το  ρυθμιστικό που ρυθμίζει την ποσότητα του αέρα ρυθμίζεται το άνοιγμα του κώνου της βαφής και η αραίωση του χρώματος κατά τον ψεκασμό. Τις ρυθμίσεις μπορείτε να τις δοκιμάζετε πριν ξεκινήσετε να βάφετε, για να μην κάνετε “πειράματα” απευθείας στα αντικείμενα προς βαφή.

   Αφού έχετε προετοιμάσει το χώρο και τα αντικείμενα προς βαφή (στρώσιμο νάυλον, μόνωση κλπ), είστε έτοιμοι, επιτέλους, να ξεκινήσετε. Όπως είπα παραπάνω, ξεκινάμε με λίγο χρώμα και ανοιγμένο τον αέρα όσο χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Το πολύ χρώμα, το χέρι που κινείται αργά ή τα τελειώματα – στροφές μπορεί να σας δημιουργήσουν τρεξίματα, που σημαίνουν μπελάδες (αναμονή για στέγνωμα, τρίψιμο και ξανά βάψιμο). Στις λεπτές επιφάνειες βάψτε κατά μήκος τους με αλληλοκάλυψη. Στις μεγάλες επιφάνειες βάψτε αρχικά προς μια κατεύθυνση και μετά προς την κάθετη σ’ αυτή με άλληλοκάλυψη και στις δύο. Στα επόμενα χέρια αυξήστε προοδευτικά την ποσότητα του χρώματος και μειώστε τον αέρα. Είναι προτιμότερο να εφαρμόσετε πολλά χέρια με μικρή ποσότητα χρώματος, ώστε να ελέγχετε το αποτέλεσμα. Άλλωστε στεγνώνει πολύ γρήγορα και μπορείτε να εφαρμόσετε σύντομα το επόμενο χέρι. Καλό είναι να ελέγχετε το χρώμα ανάμεσα στα χέρια, γιατί μπορεί να στεγνώνει λόγω της στασιμότητας και να μην έχετε καλή εφαρμογή. Αφού έχετε εφαρμόσει και το τελευταίο χέρι, αφήστε τα αντικείμενα που βάψατε για αρκετές ώρες για να στεγνώσουν. Προφυλάξτε τα από έντομα και σκόνες που μπορεί να κολλήσουν πάνω τους.

    Συγχαρητήρια, έχετε πραγματοποιήσει μια τέλεια βαφή! Και τώρα; Μήπως πρέπει να ασχοληθείτε λίγο με τον καθαρισμό του πιστολιού βαφής; Πολλοί υποστηρίζουν ότι το να γεμίσεις το δοχείο του με διαλυτικό και να το ψεκάσεις είναι αρκετό. Κατά τη γνώμη μου, καλό είναι, εκτός από αυτό, να το αποσυναρμολογήσετε και να καθαρίσετε τα κομμάτια ένα – ένα.

image image image

    Εκτιμώ ότι σας τόνωσα την αυτοπεποίθηση, για να ξεκινήσετε να βάφετε με πιστόλι βαφής, χωρίς να φοβάστε ότι δε θα τα καταφέρετε. Βέβαια, για να τελειοποιήσετε την τεχνική σας, χρειάζονται αρκετές δοκιμές. Καλή επιτυχία και καλά βαψίματα…

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :