22 Δεκ 2012

ΑΛΛΑΞΤΕ ΟΨΗ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΑΣ ΕΠΙΠΛΑ

   Στην παρούσα δημοσίευση θα ήθελα να αναφερθώ στην ανανέωση παλαιών επίπλων, τα οποίαimage βρίσκονται μεν σε καλή κατάσταση, αλλά θέλουν μια ανανέωση για να συμβαδίζουν με την εποχή. Αφορμή στάθηκε ο προβληματισμός ενός φίλου του “ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗ”, ο οποίος θέλει να δώσει νέα όψη στα έπιπλα των παιδιών του. Για το λόγο αυτό, σήμερα θα σας παρουσιάσω την περίπτωση ανανέωσης της επίπλωσης ενός παιδικού δωματίου, φτιαγμένης από σουηδικό ξύλο και βαμμένο με λούστρο στο χρώμα του ξύλου. Το λεγόμενο σουηδικό ξύλο είναι ευρέως διαδεδομένο για την κατασκευή επίπλων. Πρόκειται για ποικιλία πεύκου, που έχει άριστη συμπεριφορά όσον αφορά την στρέβλωση, την ρίκνωση και την διόγκωση σε σχέση με τα υπόλοιπα κωνοφόρα. Αν θέλετε να αλλάξετε το χρώμα στο κρεβάτι, το κομοδίνο και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει μια σύνθεση σαν αυτή της διπλανής φωτογραφίας, θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένα απλά βήματα. Ως επί το πλείστον, τα έπιπλα αυτά λουστράρονται απευθείας με sealer και βερνίκι, δηλαδή χρησιμοποιούν σαν χρώμα την φυσική απόχρωση του ξύλου.
    Ξεκινώντας, θα πρέπει να λάβετε ορισμένες αποφάσεις. Όσον αφορά την απόχρωση, έχετε δύο επιλογές, να το βάψετε πάλι σε απόχρωση ξύλου (βλ. “ΒΑΨΤΕ ΜΕ ΛΟΥΣΤΡΟ ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ ΣΑΣ”) ή να βάψετε με χρώμα τύπου λαδομπογιάς. Αν αποφασίσετε το πρώτο, έχω ήδη δημοσιεύσει τη διαδικασία παλαιότερα. Γι’ αυτό θα ασχοληθώ λίγο με το δεύτερο. Τα χρώματα αυτά υπάρχουν στις συνήθεις στιλπνότητες (γυαλιστερό, σατινέ, ματ) και μπορεί να είναι:
  • Βάσεως λαδιού (λαδομπογιά). Απαιτούν αραίωση με διαλυτικό, ανάλογα με την ταχύτητα που θέλετε να στεγνώσει και την εποχή που θα βάψετε. Χρησιμοποιήστε διαλυτικό νίτρου για να στεγνώσει γρήγορα, αλλά αποφύγετέ το το καλοκαίρι, που μπορεί να στεγνώσει πριν ολοκληρώσετε το βάψιμο. Χρησιμοποιήστε διαλυτικό αργό για ομαλότερο στέγνωμα και πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
  • Βάσεως νερού. Αυτό απαιτεί για την αραίωση νερό, όσο χρειάζεται, ώστε να δουλεύεται ικανοποιητικά. Μετά το βάψιμο μυρίζει ελάχιστα και μετά από λίγες ημέρες καθόλου.
     Αρχίστε την αποσυναρμολόγηση των επίπλων σας. Τα κρεβάτια αποτελούνται από τα δυο κεφαλάρια και τις δυο τραβέρσες. Αυτά τα κομμάτια τους είναι συνήθως φτιαγμένα από λείες επιφάνειες και χωρίς κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Αφού αφαιρέσετε τις τάβλες, συνεχίστε με την αποσυναρμολόγηση των παραπάνω κομματιών. Ξεβιδώστε και τους μηχανισμούς σύνδεσης (κλειδιά), για να βάψετε ολόκληρα τα ξύλινα μέρη. Με την ευκαιρία ελέγξτε τα, γιατί μπορεί να θέλουν αντικατάσταση. Συνήθως φθείρονται, όταν προσπαθείτε να στρίψετε το κρεβάτι και αυτό έχει την τάση να γίνει ρόμβος από ορθογώνιο, με αποτέλεσμα να σπάνε, να στραβώνουν ή να χαλαρώνουν τα κλειδιά. Για τα υπόλοιπα έπιπλα ισχύουν τα ίδια. Αφαιρέστε τους μηχανισμούς (μεντεσέδες, μηχανισμούς συρταριών, πόμολα κλπ) και ελέγξτε τους.  Για να βάψετε με αυτό τον τρόπο, δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε το παλιό χρώμα ή το sealer και το βερνίκι που ήδη υπάρχουν. Αρκεί ένα απλό “αγρίεμα” των επιφανειών με ένα ψιλό γυαλόχαρτο (προτείνω 180άρι), για να πιάσει το καινούργιο χρώμα. Έτσι, τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
image
Γυαλόχαρτο ή ντουκόχαρτο 180άρι, δηλαδή με πυκνότητα 180 κόκκων/τετραγωνική ίντσα. Θέλουμε μόνο να κάνουμε τις επιφάνειες λίγο τραχιές και όχι να τους αλλάξουμε το πάχος. Τρίψτε ελαφρά με τριβείο ή με το χέρι, μιας και το φινίρισμα θα είναι επιφανειακό. Όπως φαίνεται και στην διπλανή εικόνα η πυκνότητα του γυαλόχαρτου γράφεται στο πίσω μέρος της τραχιάς επιφάνειας.
image
Ρολό από αφρολέξ με σκαφάκι. Επέλεξα τον τρόπο βαφής με ρολό, γιατί έχουμε να βάψουμε επίπεδες επιφάνειες χωρίς λεπτομέρειες. Το συγκεκριμένο ρολό έχει ανταλλακτικά και θα πρέπει να τα αλλάζετε μετά από κάθε χρήση. Αν το βάλετε στο διαλυτικό, για να το χρησιμοποιήσετε ξανά, μπορεί να σας κάνει γραμμές στο έπιπλό σας και να χρειαστεί ξανά βάψιμο. Άλλωστε θα χρειαστείτε δύο ή τρία χέρια και δεν κοστίζουν ιδιαίτερα.
image
Χρώμα βάσεως λαδιού ή νερού (όπως της διπλανής εικόνας). Εδώ θα πρέπει να αποφασίσετε τι θα χρησιμοποιήσετε. Τι είναι το καθένα το έχω πει πιο πάνω. Επειδή τα έχω χρησιμοποιήσει και τα δύο, θα σας πρότεινα το χρώμα βάσεως λαδιού (λαδομπογιά), το οποίο, αν και χρειάζεται αρκετά περισσότερο χρόνο για να ξεμυρίσει, στρώνει καλύτερα και έχει πολύ καλύτερη υφή στο τελικό αποτέλεσμα.
     Αφού, όπως είπα και προηγουμένως, έχετε ήδη αποσυναρμολογήσει τα έπιπλά σας, ξεκινήστε με ένα ελαφρύ γυαλοχαρτάρισμα. Θυμηθείτε ότι θέλουμε μόνο να αγριέψει το λούστρο για να πιάσει το χρώμα. Αραιώστε το χρώμα τόσο, ώστε να δουλεύεται άνετα, και βάλτε το στο σκαφάκι. Παίρνετε με το ρολάκι όσο χρώμα χρειάζεται κάθε φορά και μοιράστε το ομοιόμορφα κυλώντας το στο σκαφάκι. Βάψτε όλες τις επιφάνειες, ξεκινώντας από τα σόκορα. Σόκορο είναι η μικρή επιφάνεια του ξύλου που προσδιορίζει το πάχος του. Ξεκινήστε από εκεί, για να αποφύγετε το τρέξιμο του χρώματος. Κάνοντας μια παρένθεση, θα ήθελα να επισημάνω ότι θα πρέπει να στηρίξετε τα κομμάτια των επίπλων σας σε τάκους (για να μην ακουμπούν κάτω) και με την πλευρά που δεν απαιτεί βάψιμο και δεν σας ενδιαφέρει. Αφήστε αρκετό χρόνο μέχρι το επόμενο χέρι βαψίματος. Όταν περάσετε και το τελευταίο χέρι, αφήστε περισσότερο χρόνο για στέγνωμα (πάνω από 24 ώρες), για να σφίξει το χρώμα και για να ξεμυρίσει όσο γίνεται. Αν τελικά βάψετε με λαδομπογιά, θα χρειαστούν αρκετές μέρες σε εξωτερικό χώρο μέχρι να βάλετε τα έπιπλά σας στο σπίτι. Όταν είναι όλα έτοιμα, αρχίστε να συναρμολογείτε τα έπιπλά σας, αντικαθιστώντας μηχανισμούς που πιθανό να είναι χαλασμένοι ή μπορεί να χαλάσουν σύντομα και να απαιτηθεί και πάλι επισκευή. Εδώ θα ήθελα να σας πω ένα tip που αφορά στα τριξίματα που έχουν πολλές φορές τα κρεβάτια και οφείλονται στις τάβλες. Για να τα αποφύγετε, τυλίξετε μερικές φορές τις άκρες των ταβλών (σημεία επαφής με τις τραβέρσες) με χαρτοταινία. Η διαφορά θα είναι ιδιαίτερα αισθητή.
    Με την παρούσα δημοσίευση εκτιμώ πως έδειξα τον τρόπο να αλλάξετε την όψη και μαζί τον χαρακτήρα των επίπλων σας, ώστε αυτά να συμβαδίζουν με την εποχή και την ηλικία των χρηστών τους. Καλή επιτυχία…

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :