1 Ιουν 2012

“ΣΤΡΩΣΤΕ” ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΣΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΣΑΣ

    Πολλοί είναι οι αναγνώστες του ιστολογίου, που μου ζήτησαν να ανεβάσω δημοσίευση για τοποθέτηση πλακιδίων τόσο στο δάπεδο, όσο και στον τοίχο ή γυψοσανίδα. Σήμερα θα σας παρουσιάσω την τοποθέτηση πλακιδίων σε δάπεδο εσωτερικού χώρου, που είναι στρωμένο με με προηγούμενο δάπεδο (πχ μωσαϊκό ή άλλο πλακάκι). Κατ’ αρχήν δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το προηγούμενο δάπεδο, απλά τοποθετήστε πλακάκια επάνω του.
    Ξεκινήστε με το να ελέγξετε τις κλίσεις του δαπέδου για τυχόν σφάλματα και το γώνιασμα του χώρου (πχ δωματίου) όπου θα στρώσετε πλακάκι. Πριν αρχίσετε να κολλάτε πλακάκια, θα πρέπει να αποφασίσετε και την φορά που θα έχουν, δηλαδή παράλληλα με τον τοίχο αναφοράς ή υπό γωνία 45 μοιρών. Τοίχο αναφοράς θα πρέπει να πάρετε αυτόν στον οποίο βρίσκετε η είσοδος στο χώρο. Το κενό της εισόδου θα πρέπει να κεντραριστεί με τα πλακάκια, ώστε οπτικά να είναι συμμετρικά. Αφαιρέστε παλιά σοβατεπιά, αν υπάρχουν.
    Σε έναν κουβά βάλτε την κόλλα πλακιδίων με νερό και ανακατέψτε καλά με έναν αναδευτήρα που μπορείτε να προσαρμόσετε στο ηλεκτρικό δράπανό σας. Προσοχή, θα πρέπει το κονίαμά σας να είναι ομοιογενές, για να μην κάνει σβόλους. Στρώστε το δάπεδο με την κόλλα στην περιοχή που θα τοποθετήσετε πλακάκια και αφαιρέστε την περίσσεια κόλλα με οδοντωτή σπάτουλα. Τοποθετήστε μια σειρά πλακάκια. Κρατήστε τις αποστάσεις και το γώνιασμα με τους ειδικούς πλαστικούς σταυρούς, που έχουν πάχος συνήθως 3-4 χιλιοστά (χρησιμοποιήστε ανάλογα το μέγεθος του πλακιδίου). Εφόσον το υπάρχον δάπεδο είναι ήδη επίπεδο ή έχει την επιθυμητή κλίση και τα πλακάκια θα είναι επίσης σωστά τοποθετημένα. Παρ’ όλα αυτά καλό είναι να κάνετε συχνά έλεγχο με ένα αλφάδι, πιάνοντας 2 ή τρία πλακάκια μαζί, για να διαπιστώνετε ότι όλα βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Κόψτε τα πλακάκια όταν χρειάζεται με έναν χειροκίνητο κόφτη πλακιδίων. Κάποιες φορές απαιτείται ο ηλεκτρικός κόφτης με νερό, κυρίως για σκληρά ή χοντρά πλακάκια. Κόψτε λωρίδες από πλακάκι πλάτους 8 εκατοστών για να τοποθετήσετε σοβατεπιά. Προτιμήσετε πρώτα τα πλακάκια που έχουν σπάσει και μετά ολόκληρα.
image image image image
Ανάδευση κόλλας πλακιδίων
Εφαρμογή κόλλας με οδοντωτή σπάτουλα
Χειροκίνητος κόφτης πλακιδίων
Ηλεκτρικός κόφτης με δίσκο, που ψύχεται με νερό
      Αφού έχετε στρώσει πλακάκια σε όλο το χώρο σας, αφήστε τα να στεγνώσει η κόλλα για μια μέρα περίπου, για να είσαστε σίγουροι. Αφαιρέστε τους πλαστικούς σταυρούς από τους αρμούς. Αναμείξτε αρμόκολλα με νερό. Δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ρευστή, όσο η κόλλα πλακιδίων. Όταν αρχίζει να στεγνώνει, αφαιρέστε την περίσσεια με ένα υγρό σφουγγάρι, αφήστε το να στεγνώσει και είσαστε έτοιμοι.
    Πιστεύω να κάλυψα αρκετές απορίες σας σχετικά με την τοποθέτηση πλακιδίων σε δάπεδο. Άλλωστε σαν καλοί μάστορες θα τα καταφέρετε μια χαρά. Καλή επιτυχία και καλά μαστορέματα.

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :