30 Σεπ 2012

ΦΤΙΑΞΤΕ “ΣΠΙΤΙΚΟ” ΚΟΜΠΟΣΤ

   Σήμερα θα μιλήσουμε για το κομπόστ, για το οποίο πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία, μιας και imageστην εποχή μας είναι της μόδας οι δράσεις όπως: η ανακύκλωση, οικολογία, εξοικονόμηση ενέργειας κα. Κι εδώ χρειάζεται ένας καλός μάστορας, για να κάνει σωστά τη δουλειά αυτή. Τι είναι, όμως, το κομπόστ; Στην πραγματικότητα μιλάμε για οργανικό λίπασμα, δηλαδή προερχόμενο από οργανικά απορρίμματα (φρούτα, λαχανικά, κλαδιά δέντρων, γκαζόν, αυγά κλπ). Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα των τροφών σας (και δεν εννοώ με τις χαρτοπετσέτες μαζί) σε ειδικούς κάδους. Αυτούς μπορείτε να τους αγοράσετε έτοιμους ή να τους φτιάξετε. Εγώ θα σας πρότεινα το δεύτερο, γιατί εκτιμώ ότι απευθύνομαι σε μάστορες. Με σανίδες μπορείτε να φτιάξετε ένα κουτί σε σχήμα κύβου με καπάκι και μικρές χαραμάδες. Μια καλή λύση είναι οι παλέτες, που έχουν έτοιμες τις χαραμάδες, αλλά δεν βρίσκεις εύκολα. 
image image image
Ωραιότατος κάδος από σανίδες. Προσέξτε στο κάτω μέρος την πορτούλα για να παίρνετε το κομπόστ. Μπράβο στο μάστορα.
Να και μια χαρούμενη νοικοκυρούλα, που κάνει κομπόστ στον πλαστικό κάδο της. Τι συγκίνηση!
Προσοχή!!! Μην σας πουλήσουν κάτι τέτοιο για κάδο κομπόστ. Στον παραπάνω κάδο δε νομίζω πως κάνεις κομπόστ. Άλλωστε το περιεχόμενο του είναι από μόνο του οργανικό λίπασμα.
    Πως θα τοποθετήσετε τα προς αποσύνθεση υλικά σας; Τα κλαδιά σπάστε τα σε μικρά κομματάκια, για να μειώσετε τον όγκο. Πολλοί προτείνουν μηχανή θρυμματισμού, αλλά, αν πρόκειται να σας κοστίσει ο κούκος αηδόνι, αγοράστε μια σακούλα λίπασμα από έναν γεωπόνο. Το γκαζόν είναι ήδη κομμένο, άρα το ρίχνετε όπως είναι. Το ίδιο και τα αποφάγια σας. Πριν αρχίσετε να παρασκευάζετε κομπόστ, τοποθετήστε τον κάδο σε ένα σκιερό μέρος και, κατά προτίμηση μακριά από το σπίτι σας, γιατί η μύτη σας δε θα αντέχει τη συγκίνηση. Ξεκινήστε να τοποθετείτε το περιεχόμενο προς κομποστοποίηση, προσθέτοντας αρχικά κλαδιά ή ξύλα στον πάτο, για να αερίζεται αρκετά και να αποστραγγίζονται τα νερά. Μετά προσθέτετε φύλλα, κλαδιά, αποφάγια κλπ, φροντίζοντας να τα ποτίζετε κάθε 30 πόντους ύψους. Καλό είναι κάθε 5 – 6 εβδομάδες να ανακατεύετε το κομπόστ για να αερίζεται, να μειώνεται ο όγκος του και να παρακολουθείτε την κατάστασή του. Ποτίζετέ το κάθε 3 εβδομάδες και σε 6 μήνες περίπου θα έχετε το λίπασμά σας. Καλού – κακού πριν το ρίξετε στα φυτά σας, βεβαιωθείτε ότι δεν πήρατε μαζί και τις σκουληκαντέρες που το επισκέφτηκαν. Μην τις παρεξηγείτε, γιατί κι αυτές βοήθησαν για το καλό αποτέλεσμα.
   Εκτιμώ ότι είναι αρκετά απλό να φτιάξει κομπόστ, αρκεί να τηρήσει λίγες λεπτομέρειες. Αν θέλετε οπωσδήποτε να είστε φιλικοί με το περιβάλλον, μαστορέψτε με τον κήπο σας. Καλά μαστορέματα και κηπουρέματα…

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :