4 Νοε 2012

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ

   Από τη σελίδα αυτή συνήθως σας μεταφέρω την εμπειρία μου για να πραγματοποιήσετimageε μαστορέματα σωστά.  Σήμερα σας γράφω για τα μέτρα ασφαλείας, που απαιτούνται, για να κάνετε οποιαδήποτε εργασία με ασφάλεια. Άλλωστε, αυτό θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες δημοσιεύσεις. Η κούραση, η βιασύνη και η ένταση δεν είναι καλοί σύμμαχοι για τα μαστορέματά σας. Επηρεάζουν τόσο την ασφάλειά σας, όσο και το αποτέλεσμα της εργασίας που έχετε αναλάβει.

  • Εργασίες πάνω σε σκάλα. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορείς να κάνεις επάνω στη σκάλα, όσα θα έκανες πατώντας σταθερά στο έδαφος. Για να ανέβεις ή να κατέβεις από μια σκάλα, πρέπει τα τρία άκρα να είναι σταθερά και το ένα να μετακινείται. Για να πραγματοποιήσετε εργασίες, θα πρέπει να σταθείτε σε σταθερή θέση, χωρίς να τεντώνεστε και στηρίζεστε και σε ένα άλλο σημείο, γιατί έχετε πάρα πολλές πιθανότητες για να πέσετε. Φυσικά, η στάση με δύο σκάλες κι ένα μαδέρι σαν πλατφόρμα εργασίας είναι άκρως επικίνδυνη και δεν ενδείκνυται.
  • Προστασία των ματιών. Χρησιμοποιήστε ειδικά προστατευτικά γυαλιά, εφόσον πραγματοποιείτε εργασίες κατεργασίας μετάλλων (εκτός από κολλήσεις, που απαιτούν ειδικά γυαλιά) ή ξύλων, για να αποφύγετε τον τραυματισμό των ματιών.
  • Προστασία των αυτιών. Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες μαζί με ορισμένα ηλεκτρικά εργαλεία, για να προστατέψετε την ακοή σας. Ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεστε, παράγονται θόρυβοι υψηλής συχνότητας, που μειώνουν σταδιακά την ακοή. Τα αποτελέσματα μπορεί να φανούν μετά από χρόνια.
  • Προστασία του κεφαλιού. Ιδιαίτερα αν δουλεύετε κάτω από αιωρούμενα κι όχι καλά στερεωμένα αντικείμενα, καλό είναι να φοράτε ένα κράνος, γιατί τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.
  • Προστασία των αναπνευστικών οδών. Μια μάσκα, που να καλύπτει μύτη και στόμα, χρειάζεται, όταν πραγματοποιείτε κατεργασίες υλικών (για την αποφυγή εισπνοής σωματιδίων ή σκόνης) ή χρήση χημικών και χρωμάτων. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, δεν αρκεί μια απλή μάσκα, αλλά μια ειδική, για να κρατάει τις τοξικές ουσίες μακριά από τον οργανισμό σας.
  • Προστασία από ηλεκτροπληξία. Καταρχήν μιλάμε τόσο για τα ηλεκτρικά εργαλεία όσο και για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρικά εργαλεία, θα πρέπει να αποφεύγετε το νερό (ή εργασίες σε βροχερή ημέρα) και την έκθεση των καλωδίων τους κοντά στην περιοχή εργασίας, όπου μπορεί να κοπούν. Κάνοντας ηλεκτρολογικές εργασίες, πρώτα κόψτε το ρεύμα και κάντε κι έναν έλεγχο με δοκιμαστικό κατσαβίδι για σιγουριά. Φυσικά, πριν τρυπήσετε σε τοίχο, βεβαιωθείτε ότι δεν περνάνε καλώδια από εκείνο το σημείο.
  • Γάντια εργασίας. Αποφεύγετε μικρογρατσουνιές, γρέζια ή αγκίδες που μπορούν να “καρφωθούν” στα χέρια σας, καψίματα και γλιστρήματα από ιδρωμένα χέρια.
  • Ιματισμός εργασίας. Προσοχή σε φαρδιά μανίκια, κασκόλ απαγορεύονται και προτιμήστε παπούτσια με αντιολισθητική σόλα, για μεγαλύτερη σταθερότητα και προστασία από ηλεκτροπληξία. Εννοείται ότι οι αλυσίδες για το λαιμό (ειδικά αυτές που φοράνε κάτι “κάγκουρες” και μοιάζουν με ποδηλάτου) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Δεν χρειάζεται να δείξετε το στυλ σας ενώ μαστορεύετε.

    Παραπάνω σας ανέφερα ορισμένα μόνο από τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνει κάποιος μάστορας, για να είναι τόσο ασφαλής όσο και αποτελεσματικός. Αν δεν είστε έτοιμοι να μαστορέψετε, αναβάλετέ το καλύτερα. Προτιμήστε να κάνετε τις εργασίες σας, όπως πρέπει να γίνουν. Καλά και … ασφαλή μαστορέματα.

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :