8 Ιουλ 2014

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΝΑΝΟΘΕΡΜΑΝΤΙΚΟ ΦΙΛΜ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΣΑΣ

    Η ιδέα για εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης γεννήθηκε τυχαία, όταν στους διαδρόμους ενός πολυκαταστήματος συνάντησα μια προβολή, στην οποία ήταν τοποθετημένο IMG_20140516_102728_0το εν λόγω σύστημα. Πλέον, όλος ο κόσμος αναζητά τρόπους θέρμανσης που να είναι το ίδιο αποδοτικοί με το λέβητα πετρελαίου (μιας και θεωρείται ο καλύτερος), αλλά πιο προσιτοί. Έτσι, πολλοί καταφεύγουν σε μετατροπές καυστήρων και στην τοποθέτηση ακριβών συστημάτων (πχ αντλίες θερμότητας) με σκοπό την ταχύτερη απόσβεση. Το σύστημα που θα σας παρουσιάσω είναι σχετικά προσιτό, εύκολο στην εγκατάσταση, αποδοτικό και με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Βέβαια το τελευταίο στοιχείο (η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος) προϋποθέτει ότι θα ψάξετε λίγο τα διάφορα φιλμ που κυκλοφορούν, γιατί μπορεί να έχετε τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
   Ξεκινώντας από την επιλογή του φιλμ θα σας πρότεινα να προσέξετε πολύ την αναγραφόμενη από την κατασκευάστρια εταιρεία κατανάλωση. Εγώ επέλεξα το προϊόν της εταιρείας Excel, το οποίο έχει ισχύ 70-100 Watt/τετραγωνικό μέτρο. Συνάντησα φτηνότερα, τα οποία είχαν ισχύ πάνω από 110 Watt. Δηλαδή μπορεί να πληρώσεις μια φορά λίγο παραπάνω και να κάνεις γρήγορα απόσβεση από την διαφορά στην κατανάλωση. Το συγκεκριμένο υλικό εισάγει για τη χώρα μας η εταιρεία AGM.
    Πριν ξεκινήσω να τοποθετώ το φιλμ, αποφάσισα το υλικό που θα βάλω πάνω από αυτό, το οποίο είναι συνθετικό δάπεδο τύπου Laminate. Καθορίζοντας αυτό, θα γνωρίζω πλέον τι υπόστρωμα θα χρειαστώ. Ακολουθήστε τα βήματα, όπως παρακάτω:
IMG_20140512_215315_0


Συγκεντρώστε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε, τόσο για το φιλμ, όσο και για για το πάτωμα που θα τοποθετήσετε επάνω από αυτό. Είναι σημαντικό να έχετε όλα τα υλικά, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Το φιλμ που χρειάζεστε είναι ίσο με το 50 – 70% της επιφάνειάς σας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρησιμοποίησα 10 τμ από το φιλμ για ένα δωμάτιο επιφάνειας περίπου 17τμ.
IMG_20140512_211630_0

Τοποθετήστε το θερμοστάτη στον τοίχο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έκανα κανονική εγκατάσταση με καλώδια μέσα στον τοίχο. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξωτερικά καλώδια, πιθανώς σε κάποιο ηλεκτρολογικό “κανάλι”. Ο θερμοστάτης έχει αισθητήρα και είναι αυτός που ρυθμίζει τη συνολική λειτουργία του συστήματος.
IMG_20140513_200550_0

Στρώστε το ειδικό μονωτικό σε όλη την επιφάνεια του δωματίου. Κολλήστε το με την αλουμινοταινία που περιέχει η συσκευασία στις άκρες και τις ενώσεις. Καλό θα είναι να έχετε προμηθευτεί και επιπλέον αλουμινοταινία, για να καλύψετε όπου χρειάζεται.
IMG_20140513_211003_0

Κόψτε λωρίδες από το φιλμ και ισομοιράστε τες στο χώρο. Προσέξτε να κόψετε μόνο στα σημεία με την ανάλογη ένδειξη, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κοπεί κάποιος αγωγός και να μην λειτουργεί το συγκεκριμένο κομμάτι. Όπως φαίνεται και στην εικόνα, στα διάφορα “σπασίματα” θα πρέπει να προσαρμόσετε και το φιλμ ανάλογα. Αφήστε μια απόσταση 10 – 20 εκατοστά από την άκρη. Η κάτω πλευρά του φιλμ είναι αυτή που έχει τους χαρακτηριστικούς χάλκινους αγωγούς στα πλάγια του.
IMG_20140513_223356_0


Τοποθετήστε τα ειδικά κλιπς στους αγωγούς του φιλμ με μια πένσα ή πρέσα. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει θέμα πολικότητας, οπότε στη συνέχεια δεν θα μας απασχολήσει αυτό.
IMG_20140513_224014_0


Προσθέστε τα καλώδια στα κλιπς. Όπως είπα δεν υπάρχει θέμα πολικότητας, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετικού χρώματος καλώδιο, για να μην μπερδευτείτε. Τα κομμάτια του φιλμ συνδέονται παράλληλα μεταξύ τους, γιατί αν συνδέονταν σε σειρά, μια ενδεχόμενη βλάβη σε ένα θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργεί όλο το σύστημα.
IMG_20140514_172648_0


Στα σημεία που πιάνουν τα κλιπς με το φιλμ και τα καλώδια πρέπει να μονώσετε με την ειδική ταινία πάνω και κάτω, ώστε να εξαλείψετε το ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος και την συγκέντρωση υγρασίας.
IMG_20140514_170343_0

Δοκιμάστε το φιλμ, συνδέοντάς το με το θερμοστάτη. Αν κάποιο κομμάτι φιλμ δε ζεσταίνεται, πρέπει να ελέγξετε τις ενώσεις πριν συνεχίσετε. Προσοχή όσο έχετε ενεργοποιημένο το σύστημα, γιατί παρέχει στο φιλμ τάση 220 Volt. Βεβαιωθείτε ότι το έχετε κλείσει πριν κάνετε οτιδήποτε.
IMG_20140514_181508_0

Κολλήστε τα κομμάτια του φιλμ και τα καλώδια στο μονωτικό για σταθερότητα και για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να τα παρασύρετε όταν θα τοποθετείτε το δάπεδο. Μην ξεχάσετε να κολλήσετε το θερμοστάτη στο επάνω μέρος του φιλμ, για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και να αποτρέπει τυχόν υπερθέρμανσή του. Πραγματοποιήστε μια τελευταία δοκιμή πριν τοποθετήσετε το πάτωμα.
IMG_20140516_134615_0

Τοποθετήστε το πάτωμα προσέχοντας να μην χτυπήσετε το φιλμ και να μην ξεκολλήσετε κάποιο καλώδιο. Την τοποθέτηση την έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν στη δημοσίευσή μας “ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΞΥΛΙΝΟ ΔΑΠΕΔΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ”
 IMG_20140523_183255_0

Αν όλα γίνουν όπως πρέπει, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Πραγματοποιήστε έναν τελευταίο έλεγχο στο σύστημα, για να δείτε αν όλα δουλεύουν όπως πρέπει. Το σύστημά σας θα δουλέψει για εσάς, αλλά την κατανάλωση ενέργειας θα την διαπιστώσετε το χειμώνα, που θα λειτουργεί είτε ως κύριο είτε ως πρόσθετο μέσο θέρμανσης, πάντα ανάλογα με τη χρήση που θα καθορίσετε.
    Σήμερα σας παρουσίασα μια εναλλακτική μορφή θέρμανσης που μπορείτε να τοποθετήσετε μόνοι σας και να έχετε μια ικανοποιητικά απόδοση. Αξιολογώντας το σύστημα θα σας πω ότι παρέχει μια “γλυκιά” ζέστη η οποία κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλα τα αντικείμενα του χώρου, καθώς εκπέμπεται. Καλά μαστορέματα…

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :