13 Ιαν 2015

ΒΑΨΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

   Ίσως καθυστερημένα η παρούσα δημοσίευση, καθώς η ανάγκη να αποφύγουμε το μάστορα είναι επιβεβλημένη. Ανέκαθεν ο ερασιτέχνης μάστορας έβαφε (τουλάχιστον) το σπίτι του μόνος. Με λίγα εργαλεία, βασικές γνώσεις και υπομονή μπορείτε να βάψετε το σπίτι σας και το αποτέλεσμα να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα από την δουλειά του επαγγελματία. Στα χρωματοπωλεία μπορείτε να φτιάξετε την απόχρωση που επιθυμείτε, αρκεί να επιλέξετε ανάμεσα σε χιλιάδες συνδυασμούς αυτόν που ταιριάζει στο χώρο σας.
   Πριν αρχίσετε να βάφετε, θα πρέπει να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα εργαλεία, τα οποία είναι:
   α. Πινέλο, για τα "κοψίματα", δηλαδή τα σημεία που δεν μπορεί να βάψει το ρολό (πχ γωνίες, σοβατεπιά).
    β. Ρολό, για το βάψιμο μεγάλων επιφανειών.
    γ. Κοντάρι, για να βάψετε ψηλά σημεία με το ρολό ή το πινέλο.
    δ. Σκαφάκι, για να βάζετε το χρώμα στο ρολό.
  ε. Κουβά, για να αραιώνετε και να ανακατεύετε το χρώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κουβάδες από παλιά χρώματα, αρκεί να είναι καθαροί και να μην έχουν υπολείματα χρώματος που μπορεί να επηρεάσει την απόχρωσή σας.
   στ. Χαρτί ή χαρτόνι ή νάυλον, για να μη βαφτεί το πάτωμα, καλοριφέρ, έπιπλα κλπ.
   ζ. Χαρτοταινία, για να κολλήσετε το χαρτί και να μην βάψετε τους διπλανούς τοίχους και το ταβάνι. Επίσης, μπορείτε να κάνετε ρίγες με την χαρτοταινία, οριοθετώντας το χρώμα σας.

   Ξεκινήστε με το στρώσιμο των καλυμμάτων (χαρτί, χαρτόνι ή νάυλον) και την τοποθέτηση χαρτοταινίας. Οι τοίχοι σας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι (στοκαρίσματα, σοβατίσματα κλπ) και καθαροί. Κατόπιν, πρέπει να προετοιμάσετε το χρώμα. Βάλτε ένα μέρος στο "βοηθητικό" κουβά, για να το αραιώσετε. Η αραίωση είναι ένα θέμα που απαιτεί μια εμπειρία. Χρειάζεται τόσο, ώστε να μην τρέχει κατά το βάψιμο (πολύ αραιό) αλλά ούτε και να κολλάει (πολύ πηχτό). Ανακατέψτε καλά, μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Τώρα είσαστε έτοιμοι να πάρετε το πινέλο και να βάψετε τα σημεία που δεν μπορεί να βαφτούν με ρολό. Καλύψετε αρκετή επιφάνεια, για να μη χρειαστεί να φτάσει κοντά στο τέλος το ρολό. Στη συνέχεια βάφετε με ρολό την μεγαλύτερη επιφάνεια. Βουτάτε το ρολο στο κάτω μέρος από το σκαφάκι και στη συνέχεια περιστρέψτε το για να φύγει το περίσσειο χρώμα. Περάστε με αλληλοκάλυψη των σημείων, για να μην αφήσετε κενά. Στα ψηλά και μακρινά σημεία χρησιμοποιήστε το πτυσόμενο κοντάρι. Ανάλογα με την απόκλιση ως προς την προηγούμενη απόχρωση του χρώματος θα απαιτηθούν περισότερες εφαρμογές (χέρια). Πριν επαναλάβετε εφαρμογή, θα πρέπει να έχει στεγνώσει πολύ καλά η προηγούμενη. Αφού ολοκληρώσετε το βάψιμο, αφαιρέτε όλα τα καλύματα και χαρτοταινίες άμεσα, γιατί μπορεί να κολλήσουν αν τα αφήσετε μέχρι να στεγνώσει το χρώμα. Το χρώμα θα κάνει αρκετές μέρες για να στεγνώσει τελείως και καλό είναι να έχει καθημερινό αερισμό.
   Η τεχνική επιβάλλει να γίνεται το βάψιμο σε παράλληλες στρώσεις και στην επόμενη εφαρμογή σε κάθετη διεύθυνση (σταυρωτά). Φυσικά, θα πρέπει να ξεκινήσετε από ταβάνι και αφού το ολοκληρώσετε (όσα χέρια απαιτείται) να συνεχίσετε στους τοίχους.
   Το βάψιμο είναι μια δημιουργική εργασία, ιδίως όταν την πραγματοποιείτε μόνοι σας. Υπάρχουν πολλές τεχνικές και τεχνοτροπίες, ανάλογα με το προσωπικό γούστο του καθενός. Καλή επιτυχία και καλά μαστορέματα








ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ

Σχετικά με τον ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :