3 Φεβ 2015

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΜΙΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑΣΤΡΑ


  
    Πολλές φορές έχω αναφέρει, ότι οι κατασκευές μας πρέπει τόσο να είναι χρηστικές και ασφαλείς, όσο και να αποτελούν αντικείμενο DESIGN. Στην σημερινή δημοσίευση θα σας παρουσιάσω μια κατασκευή που πραγματοποίησε η ομάδα του "ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗ" χρησιμοποιώντας απλά υλικά που μπορείτε να βρείτε εύκολα ή έχετε στην αποθήκη σας και δεν χρειάζεστε (ή έτσι νομίζατε). Μια απλή αλλά στυλάτη κρεμάστρα είναι η ευκαιρία για να αφήσετε την φαντασία σας να εκφραστεί. Ουσιαστικά σας δίνουμε το έναυσμα για να  δημιουργήσετε και να εξελίξετε μια κατασκευή, βάζοντας την προσωπική σας πινελιά.


     Σαν βάση της κατασκευής επιλέξαμε μια τάβλα κρεβατιού, που υπήρχε στην αποθήκη μας. Την κόψαμε στο επιθυμητό μέγεθος και "σπάσαμε" τις γωνίες με το τριβείο. Οι μακριές πλευρές είναι ήδη διαμορφωμένες και χρειάζονται στρογγύλεμα μόνο οι κοντές που έχουν και αγκίδες από το κόψιμο. Καλύτερα να αποφύγετε το ρούτερ, γιατί είναι πολύ πιθανό να ξεφτύσει το ξύλο, που συνήθως είναι κωνοφόρο (πεύκο ή έλατο) άρα αρκετά μαλακό. Τρίψιμο με ένα ψιλό γυαλόχαρτο (180άρι ) θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των επιφανειών και στην προετειμασία τους για βάψιμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα βάψουμε με την τεχνοτροπία της πατίνας, άρα μπορούμε να καλύψουμε ατέλειες και στοκαρίσματα κάτω από το χρώμα. 
   Εφαρμόζουμε ένα κόκκινο ακρυλικό χρώμα για τη βάση και αφού στεγνώσει καλά περνάμε ένα χέρι ροζ. Το ρόζ μπορούμε να το φτιάξουμε, προσθέτοντας σε ένα μέρος κόκκινου και λευκό χρώμα σε τέτοια αναλογία, ώστε να έχουμε την επιθυμητή απόχρωση. Αφού στεγνώσει καλά, τρίβουμε ελαφρά με ένα ψιλό γυαλόχαρτο, μέχρι να φανεί το κόκκινο. Η διαδικασία απαιτεί λίγη προσοχή, για να μην αφαιρέσουμε και το κόκκινο χρώμα, γιατί αλλιώς θα χρειαστεί να ξαναβάψουμε τοπικά ότι χαλάσαμε. Τρίβουμε στις ακμές και στην υπόλοιπη επιφάνεια κατά μήκος, όσο χρειάζεται για να πετύχουμε την "τεχνιτή παλαίωση". Σκοπός μας είναι να φανεί διακριτικά το χρώμα της βάσης, χωρίς να καλύπτει το εξωτερικό-τελικό χρώμα. Σε αυτή τη φάση δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να είναι τελείως λεία η επιφάνεια, γιατί έχουμε κι άλλα στοιχεία να προσθέσουμε.


     Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να προσθέσουμε διάφορα μοτίβα με τη μέθοδο του Decoupage. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε την ειδική κόλλα και στη συνέχεια κολλήσαμε τα σχέδια της επιλογής μας. Αφού στεγνώσει και αυτό, περνάμε ένα τελικό βερνίκι σε σπρέι, για να στεγανοποιήσουμε και να προστετέψουμε την κατασκευή μας. Για την εφαρμογή του βερνικιού θα πρέπει να περάσετε ένα πολύ αχνό πρώτο χέρι, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να φουσκώσει το ακρυλικό. Ψεκάστε όσα χέρια χρειαστεί, ώστε να πετύχετε λεία επιφάνεια. Βιδώνετε τα δίχαλα της κρεμάστρας και κρίκους ανάρτησης και είσαστε έτοιμοι.



      Η σημερινή κατασκευή αποτελεί "τροφή για σκέψη" για τον κάθε μάστορα που θέλει να δώσει και πάλι ζωή σε κάποια υλικά που απλά πιάνουν χώρο στην αποθήκη του. Καλή έμπνευση και καλά μαστορέματα.

ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ

Σχετικά με τον ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :