12 Νοε 2020

ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ALLER-RETOUR ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΑ

     Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τη σύνδεση ALLER-RETOUR ή αλλέ-ρετούρ στην εξελληνισμένη διάλεκτο. Η σύνδεση αυτή χρησιμοποιείται κυρίως στο να ελέγxουμε το άναμα των φώτων σε ένα δωμάτιο, ένα διάδρομο ή στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας μας. Για το λόγο αυτό υπάρχουν συνδέσεις με δύο, τρεις ή και περισσότερες διαφορετικές θέσεις. Το συνηθισμένο είναι η σύνδεση με δυο σημεία, όπως για παράδειγμα σε ένα υπνοδωμάτιο, όπου ο ένας διακόπτης βρίσκεται στην είσοδο και ο άλλος δίπλα στο κρεβάτι. Σε υπνοδωμάτιο μπορούμε να εφαρμόσουμε και τη σύνδεση με τρεις θέσεις, για την περίπτωση που θέλουμε να ελέγχουμε τα φώτα και από τις δυο πλευρές του κρεβατιού (πχ για ζευγάρι). 

      Αρχικά, η σύνδεση με δύο θέσεις περιγράφεται στο διπλανό σχήμα. Με Ν και γκρι καλώδιο σχεδιάσαμε τον ουδέτερο αγωγό και με L και μαύρο τη φάση. Όπως βλέπετε, στον ουδέτερο δεν κάνουμε καμία παρέμβαση και συνδέεται απευθείας στο φωτιστικό μας. Αντίθετα, η φάση διέρχεται από δύο διακόπτες και αναλόγως της κίνησής τους κλείνει ή ανοίγει ένα κύκλωμα. Η λειτουργία του απλού διακόπτη αλλέ-ρετούρ βασίζεται στη δυνατότητα της μιας επαφής να συνδέεται με μία από τις άλλες δύο (επιλογέας). Άρα στη σύνδεση του σχήματος, η επαφή Β συνδέεται με την Α ή την C στους διακόπτες μας, αναλόγως της επιλογής. Κατά τη συνδεσμολογία μας, συνδέουμε τους δύο διακόπτες ως εξής:

  α. Τις επαφές Β των δύο διακοπτών (μπλε καλώδιο) μεταξύ τους.

  β. Από μια ελεύθερη επαφή από τις A & C (κόκκινο καλώδιο) μεταξύ τους.

  γ. Η άλλη ελεύθερη επαφή του ενός διακόπτη με τη φάση και του άλλου με την επαφή του φωτιστικού (μαύρα καλώδια). 

    Έτσι, το φως ανάβει όταν θέσουμε τους διακόπτες στις εξής θέσεις: 1Α-2C & 1C-2A, ενώ μένει σβηστό όταν θέσουμε τους διακόπτες στις θέσεις: 1Α-2Α &1C-2C, όπου αριθμοί οι διακόπτες και γράμματα οι επαφές. Επισημαίνεται ότι τα χρώματα των καλωδίων μεταξύ των διακοπτών είναι τυχαία, ενώ τα χρώματα της φάσης και του ουδέτερου είναι τα συνήθως χρησιμοποιούμενα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά.

Όταν θέλουμε να ελέγξουμε το φως σε έναν χώρο από τρία διαφορετικά σημεία, θα πρέπει να προσθέσουμε και έναν "μεσαίο διακόπτη αλλέ-ρετούρ". Σε αυτό το διακόπτη η κάθε επαφή μπορεί να συνδεθεί με άλλες δύο, αλλά όχι με την τρίτη. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι είναι χωρισμένες ανά δύο που βρίσκονται "απέναντι", δηλαδή δεν ενώνονται ποτέ. Σε αυτή τη συνδεσμολογία, τις "απέναντι επαφές" τις συνδέουμε στις δυο επαφές του κάθε απλού διακόπτη αλλέ-ρετούρ. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση για να ανάψει το φως, θα πρέπει να θέσουμε τους διακόπτες στις εξής θέσεις: 1A-2BD-3A, 1C-2AC-3C. Όπως και να έχει το σημαντικό είναι ότι, όταν το φως είναι σβηστό, μπορούμε να το ανοίξουμε από οποιονδήποτε διακόπτη ή και το αντίθετο. Αν θέλουμε να φτιάξουμε συνδεσμολογία με περισσότερα σημεία ελέγχου (διακόπτες), μπορούμε να προσθέσουμε μεσαίους διακόπτες αλλέ-ρετούρ, βάζοντας πάντα τις "απέναντι επαφές" του διπλανού διακόπτη. Πριν ξεκινήσετε τη συνδεσμολογία με μεσαίο διακόπτη, φροντίστε να ξέρετε πως ενώνονται οι επαφές, διαβάζοντας το σχέδιο του κατασκευαστή ή με το ηχητικό βραχυκυκλώματος ενός πολύμετρου. 

   Σήμερα, μας δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσουμε τη συνδεσμολογία αλλέ-ρετούρ, η οποία μας επιτρέπει να ελέγχουμε συσκευές μας (κυρίως το φως) από διαφορετικές θέσεις ενός χώρου. Θεωρώ ότι είναι πλεονασμός να αναφέρω τη λήψη μέτρων προστασίας, αλλά είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, που θα πρέπει να σκεφτόμαστε τόσο κατά το σχεδιασμό, όσο και στην εκτέλεση μιας εργασίας. Καλή επιτυχία και καλά μαστορέματα!!!

 


ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ

Σχετικά με τον ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :