1 Μαΐ 2020

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΞΥΛΟΥ

    Στις κατασκευές με ξύλο απαιτούνται συνδέσεις, οι οποίες εξυπηρετούν συγκεκριμένη κατασκευή, δηλαδή επιλέγουμε πάντα την σύνδεση ανάλογα με τη χρήση, το σημείο σύνδεσης και τη λειτουργικότητα. Στο σημερινό άρθρο θα σας περιγράψουμε που χρησιμοποιούμε κάποιες από τις πιο γνωστές συνδέσεις. Φυσικά, καλό είναι να επισημάνουμε ότι αναφερόμαστε στο πριστό (μασίφ) ξύλο και όχι σε προϊόντα ξύλου (μοριοπλάκα, MDF κλπ).

1. Σύνδεσμοι με μόρσο (εντορμία)
  Με αφαίρεση του υλικού στο ένα ξύλο σχηματίζεται η προεξοχή (τόρμος ή έμβολο), η οποία εισέρχεται σε αντίστοιχο κενό (μόρσο) του άλλου ξύλου. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ενωθούν δύο ξύλα, που σχηματίζουν γωνία μεταξύ τους. Χρησιμοποιείται ευρέως σε έπιπλα (καρέκλες, τραπέζια κλπ) και η σύνδεση σταθεροποιείται με κόλλα ξύλου.

2. Σύνδεση με δόντια και σύνδεση χελιδονοουράς. 
 Αν η ένωση έχει μεγάλο πλάτος, οι τόρμοι μπορεί να είναι περισσότεροι από έναν. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σύνδεση με δόντια, τα οποία είναι ορθογωνικής διατομής. Χρησιμοποιείται σε συνδέσεις ξύλου με μεγάλες επιφάνειες (κουτιά, συρτάρια κλπ). Όταν τα δόντια είναι τραπεζοειδούς διατομής, έχουμε σύνδεση χελιδονοουράς. Αυτή χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου ασκούνται μεγαλύτερες δυνάμεις στο σύνδεσμο, οπότε απαιτείται αυτό το σχήμα για να τις εξουδετερώσει. Το συναντάμε πολύ συχνά σε συρτάρια (πλάγια όψη τους).

3. Σύνδεση με καβίλιες.
  Οι καβίλιες είναι κυλινδρικά κομμάτια ξύλου (συνήθως κωνοφόρων), τα οποία παρεμβάλονται μεταξύ των ξύλων που θέλουμε να συνδέσουμε. Στο κάθε ξύλο ανοίγουμε τις ανάλογες οπές, προσέχοντας το σημάδεμα, την καθετότητα προς την επιφάνεια, τη διάμετρο και το βάθος. Μπορούν να συνδεθούν ξύλα κάθετα ή και υπό γωνία, αρκεί σε κάθε περίπτωση να ανοιχτούν οι οπές κάθετα ως προς την επιφάνεια σύνδεσης.


4. Συνδέσεις με λαμέλο.
   Παρουσιάζουν ομοιότητα με τις συνδέσεις με καβίλιες. Η διαφορά είναι ότι αντί για καβίλιες χρησιμοποιούνται λαμέλα, δηλαδή ξύλινα τεμάχια σε σχήμα έλλειψης γνωστά και ως μπισκότα. Για την τοποθέτησή τους χρησιμοποιείται ειδικό μηχάνημα η φρεζοκαβιλιέρα, η οποία ανοίγει γκινισιές σε σχήμα τόξου και στα δυο προς συγκόλληση ξύλα. Και σε αυτή την περίπτωση η σύνδεση μπορεί να είναι είτε υπό γωνία είτε παράλληλα, δηλαδή τα ξύλα να είναι παράλληλα μεταξύ τους.

  Κατά τη σύνδεση ξύλων θα είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται οι παραπάνω συνδέσεις από το να έχουμε μόνιμα ένα δραπανοκατσάβιδο και να γεμίζουμε ανεξέλεγκτα βίδες τα ξύλα μας. Ειδικά σε κατασκευές εσωτερικού χώρου (πχ έπιπλα) δεν θέλουμε να φαίνονται οι συνδέσεις μας, άρα θα φροντίσουμε να είναι το ίδιο αφανείς όσο και ισχυρές. Καλά ξυλομαστορέματα.

ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ

Σχετικά με τον ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :