12 Μαρ 2013

ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑΝ ΧΑΡΤΑΕΤΟ

   Επίκαιρο το σημερινό θέμα, μιας και πλησιάζουμε την Καθαρή Δευτέρα, όπου η imageελληνική παράδοση θέλει μικρούς και μεγάλους να κατακλύζουν τις εξοχές και να επιδίδονται σε διαγωνισμούς πετάγματος χαρταετού. Ένας χαρταετός δεν είναι και τόσο ακριβός, αλλά η μεγαλύτερη αξία βρίσκεται στην κατασκευή. Είναι μια απλή διαδικασία, που θα κάνει εσάς και τα παιδιά σας να το διασκεδάσετε πολύ. Όπως είπα και παραπάνω, σύμφωνα με το ελληνικό έθιμο, την Καθαρή Δευτέρα πετάμε χαρταετό, και γι’ αυτό το λόγο, θα σας παρουσιάσω τον παραδοσιακό ελληνικό χαρταετό με τα ζύγια και την ουρά του.
   Κατ’ αρχήν, ο χαρταετός έχει σχήμα κανονικού εξαγώνου. Για την κατασκευή διάλεξα διάσταση ακτίνας (άρα και πλευράς) πενήντα εκατοστών. Πάρτε ένα καλάμι ή λεπτά πηχάκια μήκους ενός μέτρου. Αν χρησιμοποιήσετε καλάμι, σκίστε το με προσοχή με ένα μαχαίρι στη μέση. Θα χρειαστούν τρία κομμάτια. Δένετε τα τρία κομμάτια στο κέντρο τους με σπάγγο. Δημιουργήστε μεταξύ τους γωνίες 60 μοιρών. Εννοείται ότι δε θα χρησιμοποιήσετε μοιρογνωμόνιο, θα σας πω στη συνέχεια πως θα μετρήσετε. Ενώστε τις άκρες με ένα σπάγγο, ώστε να δημιουργηθούν τα έξι τρίγωνα. Αφού τα τρίνωνα θα πρέπει να είναι ισόπλευρα, οι πλευρές που σχηματίζονται από τον σπάγγο θα πρέπει να είναι ίσες με τις ακτίνες, δηλαδή 50 εκατοστά. Σφίξτε το σπάγγο, για να σταθεροποιηθεί το εξάγωνο και να διατηρηθούν οι αποστάσεις. Στρώστε στο έδαφος εφημερίδες της αρεσκείας σας (η θεματολογία δεν επηρεάζει το πέταγμα). Κολλήστε τις μεταξύ τους με χαρτόκολλα κρυσταλιζέ γενικής χρήσης (τύπου Ατλακόλ) και δημιουργήστε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτιού. Μπορείτε να κάνετε δύο ή τρεις στρώσεις, αφού δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ το χαρτί, αρκεί να προσέχετε να μην συμπέσουν οι ενώσεις. Διπλώστε πάνω στον περιμετρικό σπάγγο, κόψτε το περίσσιο και κολλήστε το. Για να φτιάξετε το κεντρικό ζύγι, δέστε ένα κομμάτι σπάγγου σε δύο διαδοχικές άκρες (που θα είναι πλέον στο πάνω μέρος του χαρταετού). Ο σπάγγος αυτός θα έχει μήκος σχεδόν ένα μέτρο και θα περνάει από το κέντρο (συμβολή) των καλαμιών. Από το κέντρο, αφού τρυπήσετε προσεκτικά το χαρτί, περνάτε τον σπάγγο και τον δένετε με τον προηγούμενο έτσι ώστε να το δέσιμό τους να ισαπέχει από τα άκρα (περίπου πενήντα εκατοστά). Στα πλαϊνά άκρα του χαρταετού δένετε τα ζύγια, τα οποία βοηθούν στην ισορροπία κατά την πτήση. Μπορείτε να τα φτιάξετε με ένα φύλλο εφημερίδας διπλωμένο και κομμένο στη μια πλευρά. Τα κρόσια που δημιουργούνται, καλό είναι να είναι φουντωτά για καλύτερη ισορροπία. Με τον ίδιο τρόπο φτιάξτε την ουρά, δένοντας πολλά ζύγια σε ένα σπάγγο (τουλάχιστον ένα μέτρο) και στερεώνοντάς τα στα δύο κάτω άκρα του χαρταετού. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί μπορεί να βαρύνει πολύ και να μην σηκώνεται εύκολα.
image image image
Ξεκινήστε με το δέσιμο των καλαμιών
Κολλήστε την εφημερίδα και κόψτε τα περίσσια
Τοποθετήστε τα ζύγια και την ουρά

    Ελπίζω να έδωσα το γενικό πλάνο για την κατασκευή του ελληνικού παραδοσιακού χαρταετού της Καθαρής Δευτέρας. Φυσικά, μπορείτε να πειραματιστείτε, δοκιμάζοντας μικρές παραλλαγές ή διαφορετικό χαρτί (πχ λαδόκολλα). Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση…

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :