20 Μαρ 2013

ΟΙΚΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Σήμερα θα μιλήσουμε γενικά για την τυπική ηλεκτρολογική εγκατάσταση εimageνός σπιτιού, την ασφάλειά της και βασικές γνώσεις επί του πίνακα, του μετρητή ΔΕΗ (ρολόι), των καλωδίων κλπ. Αφορμή στάθηκε το e-mail  ενός φίλου του ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗ, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα από την ηλεκτρολογική του εγκατάσταση, καθώς συνεχώς “πέφτουν” ασφάλειες, όταν προσπαθεί να συνδέσει πολλές συσκευές.
   Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το μετρητή της ΔΕΗ, αφού από εκεί και μετά άλλωστε μπορούμε να επέμβουμε είτε μόνοι μας είτε με κάποιο διπλωματούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάσεων. Κατά την σύνδεση του σπιτιού μας στο δίκτυο της ΔΕΗ θα πρέπει να καθορίσουμε (εφόσον είναι εφικτό) το αν η παροχή μας θα έχει μια ή τρεις φάσεις (μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα). Το τριφασικό ρεύμα μπορεί να κοστίζει περισσότερο, αλλά τα πλεονεκτήματά του έναντι του μονοφασικού είναι: α) μεγαλύτερο φορτίο και β) δυνατότητα νυχτερινής χρέωσης. Η κάθε φάση έχει ασφάλεια 45Α. Προχωρώντας στον ηλεκτρικό πίνακα αναλόγως του μονοφασικού ή τριφασικού ρεύματος υπάρχουν και οι αντίστοιχες ασφάλειες και διακόπτες. Αφού στο μετρητή έχουμε ασφάλεια 45Α για κάθε φάση, στον πίνακα θα έχουμε 40Α. Στο τριφασικό ρεύμα υπάρχει τριπλός γενικός διακόπτης, τριπλή ασφάλεια (40Α για κάθε φάση) και τριπλή λυχνία για την ένδειξη ρεύματος. Πολλές φορές στον πίνακα υπάρχουν και τηκόμενες ασφάλειες (που καίγονται) και καλό είναι να υπάρχουν ανταλλακτικές κοντά, για να μην καταφύγετε στη λύση να τις γεφυρώνετε με αλουμινόχαρτο ή σύρμα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς. Οι ασφάλειες του πίνακα για μια μέση εγκατάσταση έχουν καθοριστεί ως εξής:
  1. Για θερμοσίφωνα ασφάλεια 20Α.
  2. Για ηλεκτρική κουζίνα ασφάλεια 20Α.
  3. Για πλυντήριο ασφάλεια 16Α.
  4. Για φωτισμό και ελεύθερες παροχές (πρίζες) ασφάλεια 10Α.
   Φυσικά η κάθε εγκατάσταση αποτελεί μοναδική περίπτωση και τη μελέτη της έχει κάνει διπλωματούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων, ο οποίος συνεκτιμά πολλές παραμέτρους μέχρι να καταλήξει στις τελικές συνδεσμολογίες. Άλλωστε, για να πάρει ρεύμα ένα σπίτι, κατατίθεται ηλεκτρολογικό σχέδιο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προδιαγραφές. Για το φωτισμό και τις ελεύθερες παροχές, ανάλογα με την επιφάνεια του σπιτιού, τα δωμάτια και τις απαιτήσεις μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία ασφάλειες των 10Α. Επίσης, σε τριφασικό ρεύμα, οι δύο ή περισσότερες ασφάλειες φωτισμού παίρνουν ρεύμα από διαφορετική φάση. Για το λόγο αυτό υπάρχει περίπτωση όταν δεν έχει ρεύμα μια φάση και το σπίτι σας να φωτίζεται το μισό και το άλλο μισό να είναι βυθισμένο στο σκοτάδι.
   Τελειώνοντας, για να απαντήσω πιο ξεκάθαρα στο φίλο που μας ζήτησε βοήθεια για το παραπάνω θέμα, θα ήθελα να σας πω ότι οι επισκευές που μπορεί να αναλάβει ένας ερασιτέχνης ηλεκτρολόγος θα πρέπει να περιοριστούν σε αντικαταστάσεις πριζών, διακοπτών και φωτιστικών. Ο ηλεκτρολογικός πίνακας και πόσο μάλλον ο μετρητής ΔΕΗ δεν θα πρέπει να προσεγγίζονται από μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Προφανώς, οι εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των χρηστών τους, έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν μικρότερες παροχές. Ελπίζω να βοήθησα στην κατανόηση της λειτουργίας της οικιακής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Καλή επιτυχία και πάντα με ασφάλεια…

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :