14 Μαΐ 2013

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΞΥΛΟΒΙΔΑ

  Σήμερα θα αναλύσουμε την χρήση των ξυλόβιδων, που άλλωστε είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις imageξυλοκατασκευές (μόνιμες ή λυόμενες). Και αναφέρω και τις μόνιμες, γιατί πολλές φορές οι ξυλόβιδες υποκαθιστούν την συγκόλληση των κομματιών του ξύλου, στοκάρονται και βάφονται, δίνοντας το ίδιο αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να κερδίσετε χρόνο, γιατί ως γνωστό η συγκόλληση απαιτεί ένα χρονικό διάστημα για να σταθεροποιηθεί, αλλά έχει μεγαλύτερη αντοχή από την σύνδεση με ξυλόβιδες. Όπως και να έχει, ο μάστορας θα πρέπει να πάρει ορισμένες αποφάσεις για τον τρόπο σύνδεσης και τα υλικά της κατασκευής του, ανάλογα με τις απαιτήσεις, το φορτίο, τη χρήση της κλπ.
   Κατ’ αρχήν, να πούμε ότι αναφερόμαστε στις βίδες που χρησιμοποιούνται για την άμεση σύνδεση κομματιών ξύλου ή προϊόντων ξύλου ή για την στερέωση εξαρτημάτων (μεντεσέδες, γωνιές κλπ) πάνω σε αυτά. Έχουν συνήθως κεφαλές που βιδώνουν με σταυρωτό κατσαβίδι, σπάνια με ίσιο, με κλειδιά τύπου Allen, Torx, γερμανικά, πολύγωνα ή καστάνιες. Για καλύτερη ποιότητα και ευκολία στην εργασία χρησιμοποιούνται επαναφορτιζόμενα δραπανοκατσάβιδα ή καλωδίου. Προτιμούνται τα πρώτα, γιατί εκτός από την ευκολία στην ρύθμιση των στροφών, υπάρχει και ρύθμιση της ροπής στρέψης, γεγονός που αποτρέπει τις ζημιές (πχ υπερβολική εισχώρηση στο ξύλο) και οι κακοτεχνίες (πχ καταστροφή της κεφαλής).
   Όταν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε άμεση γωνιακή σύνδεση, χρειαζόμαστε βίδες με κωνική κεφαλή, για να εισχωρήσει στο ξύλο και να μην εξέχει. Για το λόγο αυτό στο σημείο τοποθέτησης της βίδας θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια φρέζα (κωνική εσοχή ίση με τη διάμετρο της κεφαλής). Επίσης, θα πρέπει να προτρυπήσουμε με λίγο λεπτότερο από τη διάμετρο της βίδας τρυπάνι την επιφάνεια που τρυπιέται πρώτη, ώστε να “τραβήξει” το σόκορο της άλλης και να επιτευχθεί μια στιβαρή και χωρίς κενά σύνδεση.
image image image image image
Διάφοροι τύποι ξυλόβιδων. Διαφέρουν στην κεφαλή, το σπείρωμα, το στέλεχος.
   Όταν θέλουμε να ενώσουμε μασίφ ξυλεία μεγάλου πάχους (πχ κολώνες μιας πέργολας), χρησιμοποιούμε βίδες με κεφαλή εξάγωνη, ώστε να μπορέσουμε να την σφίξουμε με ένα κλειδί ή μια καστάνια. Αυτό εξυπηρετεί, γιατί κατά κόρον οι βίδες, που απαιτούνται για μασίφ ξύλο μεγάλου πάχους κι έχουν απαίτηση σύνδεσης μεγάλου φορτίου, είναι πιο χοντρές και πιο μακριές από τις συνηθισμένες, άρα χρειάζονται και μεγαλύτερη δύναμη. Μπορεί αρχικά να βιδωθούν με ένα δραπανοκατσάβιδο (με ανάλογο προσαρμογέα), αλλά στη συνέχεια απαιτείται να σφίξει καλύτερα (να καργάρει) με ένα κλειδί και με προσοχή για να μην κλωτσήσει και προκληθεί ατύχημα. Σε ανάλογες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε και τις άλλες κεφαλές, ανάλογα τη δύναμη που απαιτείται και την εισχώρηση στο ξύλο.
   Σε γενικές γραμμές οι ξυλόβιδες βρίσκουν εφαρμογή σε πολλές ξυλοκατασκευές καθημερινά. Οι διάφοροι τύποι αρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις του κάθε επαγγελματία ή ερασιτέχνη Μάστορα. Καλές και σταθερές κατασκευές.

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :