20 Ιαν 2017

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ

    Πολλές φορές μπορεί να έχει καεί η αντίσταση του πλυντηρίου μας, βλάβη που πιθανό να μην την αναγνωρίσουμε. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής:
    α. Κάθε φορά που προσπαθούμε να θέσουμε σε λειτουργία το πλυντήριό μας, πέφτει η ασφάλεια ή το ρελέ διαφυγής (αντιηλεκτροπληξιακό). 

    β. Κατά τη λειτουργία του πλυντηρίου, δεν καθαρίζει τα ρούχα καθώς δε ζεσταίνει το νερό.


  Σε πρώτη φάση, για να επιβεβαιώσετε τη βλάβη, θα πρέπει να ελέγξετε την ίδια την αντίσταση, μετρώντας την αγωγιμότητά της με ένα πολύμετρο, οπότε θα πρέπει να φτάσουμε πρώτα σε αυτή. Φυσικά, πρώτη μας ενέργεια θα πρέπει να είναι η λήψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, δηλαδή διακοπή της παροχής ρεύματος και νερού. Η αντίσταση βρίσκεται στο κάτω μέρος του κάδου, ενώ η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να είναι δυνατή είτε από την εμπρός είτε από ην πίσω πλευρά (βλ.διπλανή εικόνα).
Αφαιρέστε τους ακροδέκτες [L (φάση) & N (ουδέτερος)] και με τη λειτουργία αγωγιμότητας του πολύμετρου ελέγξτε την αντίσταση. Μια καμμένη αντίσταση δεν θα ηχήσει το βομβητή του πολύμετρου. Από τη στιγμή που διαπιστωθεί η καμμένη αντίσταση, αρχίζει η διαδικασία αντικατάστασής της. Αφαιρέστε το θερμοστάτη, ο οποίος βρίσκεται πάνω στην αντίσταση, τη γείωση και αφού ξεβιδώσετε το κεντρικό παξιμάδι, σπρώχνετε τη βίδα του ελαφρώς προς τα μέσα. Η αντίσταση είναι πλέον χαλαρή και μπορείτε να την τραβήξετε έξω. Πάρτε την παλιά αντίσταση, για να αγοράσετε ίδια, προσέχοντας την διάσταση, την ισχύ και την οπή του θερμοστάτη, ώστε να μην χρειάζεστε και πατέντα για να ταιριάξει. Στην περίπτωση της διπλανής  εικόνας, η καινούρια διαφέρει από την παλιά αντίσταση στην οπή του θερμοστάτη, αλλά αυτό δεν δημιούργησε πρόβλημα, καθώς το καλώδιο φτάνει να συνδεθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να κόψουμε και να επιμηκύνουμε τα καλώδια ή να βρούμε ακριβώς ίδια αντίσταση. 
  Κατά την τοποθέτηση της νέας, θα πρέπει να προσέξετε να την ευθυγραμμίσετε καλά, για να μην δημιουργήσετε φρακάρισμα του κάδου. Υπάρχει περίπτωση στον κάδο να υπάρχουν άλατα (τα οποία πιθανό να σας "έκαψαν" την αντίσταση), και καλό θα ήταν να τα καθαρίσετε πριν την τοποθέτηση, ώστε να διευκολύνει την τοποθέτηση.
     Τοποθετήστε την καινούρια αντίσταση κατά τον αντίθετο τρόπο και, αφού συναρμολογήσετε τελείως το πλυντήριο, είσαστε έτοιμοι για δοκιμή. Συνδέστε τις παροχές και με άδειο τον κάδο θέσετε τον επιλογέα στη μέγιστη θερμοκρασία (στην περίπτωσή μας 90oC). Όταν διαπιστώσετε ότι το νερό ζεσταίνεται κανονικά και αρκετά, θα είσαστε βέβαιοι ότι η επισκευή σας στέφθηκε από επιτυχία. 
    Μια φαινομενικά εξειδικευμένη επισκευή στην πραγματικότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ απλά, αρκεί να ακολουθηθούν τα σωστά βήματα. Καλή επιτυχία και καλά μαστορέματα.



ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ

Σχετικά με τον ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :